Gyerek

Idén nem a kormány dönti el, hány fok lehet az iskolákban

A tavalyi kormányrendelet előírása szerint legfeljebb 18 fok lehetett az iskolákban, a korlátozás fenntartása idén már nem indokolt.
2023. Október 27.
Gyerekek iskolába mennek

A 444.hu tette közzé az Energiaügyi Minisztérium közleményét, melyben az áll, hogy a jelenlegi kedvezőbb ellátási helyzetben, a tavalyi nemzetközi energiaválság után nem indokolt a korábban bevezetett korlátozás további fenntartása.

Ennek értelmében a kapcsolódó rendelkezéseket a kormány hatályon kívül helyezi, és az idei fűtésszezonban az általános munkavédelmi szabályok lesznek irányadók a helyiségek hőmérsékletére vonatkozóan.

Ezek szerint a hideg évszakban a szellemi munkát végzők esetében 20-22 fokos, könnyű fizikai munkát végzőknél 18-20 fokos léghőmérséklet biztosítandó. A 14. életévüket be nem töltött gyermekeket is gondozó köznevelési intézményekben legalább a 20 fokot el kellett érnie a léghőmérsékletnek.

A közlemény szerint az előző fűtési szezonban a takarékossági intézkedéseknek és az enyhe időjárásnak köszönhetően negyedével csökkent a hazai gázfogyasztás az egy évvel korábbihoz képest, így áprilisban magas szintről kezdődhetett meg a tárolók feltöltése.

A hazai gáztárolók töltöttsége már meghaladja a 97 százalékot. A rendelkezésre álló készletmennyiség a tavalyelőtti lakossági fogyasztás több mint 160 százalékát, az éves teljes felhasználás közel kétharmadát fedezi. A hosszú távú szerződés szerinti szállítások folyamatosak, az ellátás biztonságát pedig a belföldi kitermelés is erősíti.

Nyitókép: Getty Images