Baba

Mítoszok a babák alvásáról

Rengeteg tévhit és legenda kering a kisbabák alvásáról. De mi igaz ezekből?
2018. Január 11.
Tévhitek a baba alvásáról

Van vajon egy univerzális trükk, amitől minden csecsemő átalussza az éjszakát? A babák alvásáról és a biztonságáról rengeteg városi legendát lehet olvasni a különböző babamama fórumokon, a thebump.com most ezeknek eredt a nyomába.

Soha ne ébressz fel egy alvó babát

Ki ne hallotta volna még ezt a tanácsot, igaz? Az újszülötteknek azonban az első pár napban 2-3 óránként enniük kell, így előfordulhat, hogy gyengéden, de fel kell ébresztened a kisbabádat azért, hogy megetesd. De hogyan tudod ezt kivitelezni, ha mélyen alszik a csöppség?

  • Beszélj, énekelj
  • Vetkőztesd le
  • Cserélj pelenkát

Ha az anyatejes kisbaba napi 8-12 alkalommal, vagy a tápszeres baba napi 5-8 alkalommal eszik, van kellő mennyiségű pisis és kakis pelenkája, akkor viszont nem kell ébresztgetni, mert nincs gond!

A különböző rácsvédők, párnák védik a babák

Óriási tévhit. Nagyon divatosak a különböző rácsvédők, amelyeket akár külföldről lehet rendelni, akár drágábban hazai készítőktől lehet megvásárolni, de amennyire jól néznek ki, annyira veszélyesek tudnak lenni. Látszólag megvédik attól a babát, hogy beverje a kiságy rácsaiba a fejét, de például az Amerikai Gyerekgyógyászati Akadémia (AAP) már 1998 óta azt tanácsolja a szülőknek, hogy hanyagolják ezeket a kiegészítőket. Tanya Remer Altmann orvos úgy nyilatkozott, hogy még sosem látott olyan csecsemőt, aki komolyabb sérülést szenvedett volna az ágyrácstól. Ellenben a rácsvédők és párnák komoly fulladási kockázatot jelentenek.

Teljes csend kell a babának

Gondoljunk bele, egy újszülött mikor van teljes csendben? Magzatként folyamatosan zajokat hallott – nem is gondolnánk, milyen hangos is a pocakon belül lenni. Így nem baj, ha van némi háttérzaj, amikor alszik.

Ha későn fektetjük, későn is kel

Ne akarjuk ráerőltetni a babára, hogy sokáig ébren maradjon. Hallgassunk a megérzéseinkre, de leginkább figyeljük a picit, és igazodjunk hozzá. Ha korán fekvős típus, akkor hagyjuk őt elaludni, különben minél tovább tartjuk ébren, ő annál kevésbé fog tudni elaludni, és csak egyre nyűgösebb lesz. Ráadásul semmi sem garantálja, hogy cserébe nem fog hajnalban felébredni.

Állat a gyerekszobában

Az Amerikai Gyerekgyógyászati Akadémia azt javasolja, sose hagyjuk a kisbabát egyedül az állattal, így az állat ne is aludjon egy szobában a gyermekkel. Amerikában évente mintegy 600 000 gyermeknek van szüksége orvosi ellátásra kutyaharapás miatt. De akár a macska is okozhat a babának sérülést, pusztán játékból.A baba alvásához kapcsolódó cikkeink: