Baba

Tények a baba alvásáról

Hogyan alszanak a csecsemők? Miért nem alusszák át az éjszakát? Nyolc pontban foglalja össze a csecsemők alvásának jellemzőit Dr. William Sears gyermekorvos, 8 gyermek édesapja, akinek a nevéhez fűződik a kötődő nevelés irányzata.
2016. Szeptember 07.

Tények a baba alvásáról

A La Leche Liga oldalán olvashatjuk Dr. Sears által összegyűjtött a babák alvására vonatkozó néhány fontos alapelvet. Ha ezeket az alapvetéseket megértjük, akkor elfogadjuk azt is, hogy a csecsemők egyszerűen máshogy alszanak, mint a felnőttek, másra van szükségük és igényük.

1. Így alszanak a felnőttek

A felnőttek nagy része különféle rituálékat, szokásokat alakít ki ahhoz, hogy az alváshoz szükséges nyugodt állapotba kerüljön: olvas, tévét néz, szeretkezik, zenét hallgat. Senki nem alszik el csak úgy nagy hirtelen. Amikor elalszunk, mély álomba merülünk, ezt non-REM-nek nevezzük, vagyis non rapid eye movement, azaz nem gyors szemmozgásnak. Ilyenkor a legnyugodtabb az elménk és a testünk. A légzés mély lesz, egyenletes, izmaink ellazulnak.

Nagyjából másfél órát alszunk ebben az állapotban, majd az agy elkezd ébredezni és munkához lát. Ilyenkor átkerülünk a könnyű vagy más néven aktív alvási szakaszba, melynek főbb jellemzőjéről, a gyors szemmozgásról (ami az agy aktivitását mutatja) a REM-alvás nevet kapta. Álmodunk, forgolódunk, kitakarózunk, betakarózunk, mozgolódunk anélkül, hogy felébrednénk. Ebben a szakaszban történik meg az is, hogy felébredünk és kimegyünk a mosdóba, majd visszatérünk az ágyba és azonnal visszaalszunk.

A két alvási szakasz, a könnyű és a mély álom ciklusai váltogatják egymást az éjszaka folyamán, nagyjából kétóránként. Tehát egy átlagos felnőtt hat órát tölt a nyugodt és kettőt az aktív alvási ciklusban. Vagyis hiába gondoljuk úgy, hogy mélyen átaludtuk az egész éjszakát, ez nem így van.

2. Mi a helyzet a csecsemőkkel?

A csecsemőknek szülői segítségre van szükségük az elalváshoz, nem arra, hogy egyszerűen letegyék őket aludni – állapítja meg Dr. Sears. Vannak kisbabák, akik maguktól elalszanak, ha letesszük őket az ágyba, de másoknál szükséges a szoptatás, dajkálás ahhoz, hogy el tudjanak aludni

.

A kisbabák alvási ciklusai különböznek a felnőttekétől. Míg a felnőttek többnyire azonnal képesek mély álomba merülni, addig a csecsemők az első hónapokban először könnyű álomba kerülnek és húsz perc vagy még hosszabb idő múlva fokozatosan kerülnek át a mély álom fázisába. Biztosan sokan tapasztalták már azt, hogy szoptatás, sétálás vagy ringatás során a baba szeme be-becsukódik, elszunnyad, de légzése rendszertelen, szemhéja mozog. Végtagjai ilyenkor még feszesek, felsóhajt, elmosolyodik (ezt alvási vigyornak nevezzük). Akár szopó mozgásokat is végezhet. Abban a pillanatban, hogy letesszük őket az ágyba felébrednek, és sírnak.

Most próbáld meg ismét végigcsinálni a bevált esti rituálét, de ezúttal folytasd hosszabban (kb. 20 perccel tovább)! Észre fogod venni, hogy a baba grimaszolása és mozgolódása megszűnik, légzése egyenletessé válik és elmélyül, izmai elernyednek. Ökölbe szorított kezét kinyitja, karja és tagjai súlytalanul lógnak. A csecsemő most már mélyebb álomban van, most már leteheted és elosonhatsz abban a kielégítő tudatban, hogy gyermeked végre kényelmesen pihen – olvashatjuk Dr. Sears tanácsát.

Meg kell várnunk az ágyba helyezéssel amíg a baba mély álomba merül, ez kezdetben hosszabb időt vesz igénybe, de ahogy nő a baba egyre gyorsabban jut el a mély álom fázisába.

Tanuld meg felismerni gyermeked alvási periódusait! – mondja Sears.

3. A csecsemőknek rövidebb alvási periódusaik vannak

Vannak csecsemők, akiknek szükségük van segítségre a visszaalváshoz.

A felnőttek alvási ciklusai, azaz a könnyű álomból mély álomba, majd ismét könnyűbe, átlagosan 90 percig tartanak. A csecsemők ciklusai azonban ennél rövidebbek: 50-60 percig tartanak, ezért az éjjeli felébredés szempontjából kritikus szakaszokon óránként vagy akár még annál is gyakrabban átesnek. Ha a kezünket ilyenkor a hátára tesszük, énekelünk neki vagy egyszerűen csak ott vagyunk mellette, mert egy ágyban alszunk vele, akkor átsegíthetjük őt ezen a perióduson.

A csecsemők egy másik része nem ébred fel, képes átmenni ezen a perióduson egyedül, vagy ha mégis felébred vissza tudja segíteni magát a mély álomba.

Az alvási ciklusoknak egyedi különbözősége van, arra tanítja a szülőt, hogy figyelje meg a babának mire van szüksége és teremtsen olyan környezetet a csecsemőnek, amely átsegíti őt az éjjeli ébredés kritikus szakaszán. Az alvási ciklusok egyedi különbözősége arra tanít minket, hogy az éjszakai szülői gondoskodás egyik célja éppen az, hogy olyan környezetet teremtsen a babának, amely átsegíti őt az éjjeli ébredés kritikus periódusain, és hozzásegíti ahhoz, hogy felébredés nélkül visszatérhessen a mély álomba.

4. A babák nem alszanak olyan mélyen, mint a felnőttek

Nemcsak arról van szó, hogy hosszabb ideig tart nekik, mire elalszanak és gyakoribbak az éjjeli ébredés szempontjából kritikus periódusaik, hanem arról is, hogy kétszer annyi aktív (vagy könnyű) álmuk van, mint a felnőtteknek.

Ezen a ponton nem értek egyet a modern alvástrénerekkel, akik egy sor praktikát és technikát ajánlanak, hogy segítsék a kisbaba minél mélyebb éjjeli alvását – és ennek ára, sőt talán kockázata is van – foglal állást Dr.Sears.

Arra kéne törekednünk, hogy segítsük és ne sértsük a baba természetes alvási ritmusát. Persze – teszi hozzá Sears – ez elég igazságtalan az egész napos szülői gondoskodásban kimerült anyával szemben.

5. Az éjjeli ébredések a túlélést szolgálják

Fontos látni azt az összefüggést az éjszakai felébredés és a csecsemő természetes szükséglete között, hogy az első hónapokban a legnagyobbak a baba igényei, de ekkor képes a legkevésbé árnyaltan kifejezni a szükségleteit.

Nem képes betakarni magát, ha fázik, nem képes felkelni és inni kérni, hogy csak néhány példát említsünk. Képzeljünk el egy csecsemőt, aki a felnőttekhez hasonlóan az éjszaka nagy részében mélyen alszik: néhány alapvető szükséglete kielégítetlen marad. A csecsemőnek apró a gyomra, az anyatej könnyen és gyorsan emészthető, ha éhségérzet gyötri, de nem ébred fel rá, akkor ez az ő szempontjából kedvezőtlen helyzet. Sőt a túlélése kerül veszélybe. A csecsemők nem azért ébrednek fel, hogy megnehezítsék a szülők pihenését, hanem azért mert így vannak kitalálva.

Az alvással kapcsolatban a kutatók arra jutottak, hogy az aktív alvás a kisbabákat védi. Képzeld el, hogy a gyermeked úgy aludna, mint egy felnőtt, vagyis túlnyomórészt mély álomban töltené az éjszakát! Csodásan hangzik! Neked, valószínűleg, de nem a kisbabának – fogalmaz Dr. Sears.

A csecsemők olyan alvási sémával születnek amely lehetővé teszi számukra, hogy felébredjenek, ha szükségük van valamire, ha a jóllétük veszélybe kerülne.

Hisszük, és a kutatás igazolja ezt, hogy a gyakori aktív (REM) alvás szolgálja leginkább a babák fiziológiai érdekeit a korai hónapokban, amikor a jóllétük leginkább veszélyben forog – mondja Sears.

Sears arra is figyelmezteti a szülőket, hogy ha túl hamar arra kényszerítünk egy babát, hogy túl mélyen aludjon, az a túlélését és fejlődését illetően, egyáltalán nem szolgálja az érdekeit.

6. Az éjjeli ébredés a fejlődést is szolgálja

Alváskutatók szerint a könnyű alvás az agy fejlődését segíti, mert a REM-fázisban az agy nem pihen, az agyi véráramlás megkétszereződik a REM fázis alatt. A REM-alvás alatt a testben megnövekedik bizonyos idegi fehérjék termelődése, melyek az agy építőelemei.

A kutatók azt is gondolják, hogy az aktív alvás periódusában tanulás is folyik: az agy ilyenkor az éber időszak alatt gyűjtött információkat dolgozza föl. Elraktározza, ami hasznos, és kidobja, amire nincs szüksége.

A REM-alvás alatt a fejlődő agy önmagát stimulálja, miközben hasznos képzeteket alkot, melyek az értelmi fejlődést mozdítják elő – ezt állítja néhány alvással foglalkozó kutató.

Lehetséges, hogy az agynak (tehát a kisbabának) arra van szüksége, hogy alvás közben továbbműködjön, így tud fejlődni. Fontos tudni, hogy az élet első két évében a babák agya a felnőttkori méretének majdnem hetven százalékára nő. Ez elképesztő ütemű növekedést jelent. A koraszülött babák még ennél is több időt töltenek a REM-alvásban.

Mint látható -mondja Sears -, az életnek az a szakasza, amikor az ember a legtöbb időt tölti alvással, és amikor az agy a legnagyobb ütemben fejlődik, ugyanaz az időszak, amikor a legtöbb időt tölti aktív álomban.

7. Ahogyan nőnek, a babák alvása érettebb lesz

“Ez mind nagyon szép,” – mondod, – “megértem ezt a fejlődési rendet, de mikor alussza át a gyermekem az éjszakát?” – teszi föl a világ szinte összes édesanyja helyett a kérdést Dr. Sears.

A válasz pedig az, hogy tág határok között mozog melyik baba mikor – ahogy Sears fogalmaz – nyugszik meg. Vannak babák, akik nehezen alszanak el, de jól alszanak. Vannak, akik könnyedén elalszanak, de nem tudnak jól aludni, és vannak olyan babák is, akik sem elaludni, sem aludni nem tudnak nagyon könnyedén.

A jó hír az, hogy bár az első három hónapban a csecsemők ritkán alszanak négy óránál többet egy huzamban (gyomruk kapacitása miatt elsősorban), 3 és 6 hónapos kor között a legtöbb baba megnyugszik és éjjel akár öt órát is tud aludni. Ebben az időszakban nagyjából 1-2 éjjeli ébredésre lehet számítani. A kritikus periódusok száma csökken, a mély álom fázisa meghosszabbodik. Ezt az alvás érésének is nevezik.

Fontos, hogy tudd: gyermeked alvási szokásai sokkal inkább a gyermek temperamentumától függnek, semmint attól, hogy hogyan gondozod őt éjjel. Ne felejtsd el: más szülők általában túloznak abban, mennyit alszik a gyermekük, mintha ez volna a jó szülőség fokmérője, pedig nem az. Nem a Te hibád, ha a kisbaba felébred – összegez Dr. Sears.

8. A csecsemők továbbra is felébrednek

Hogy mikor érik meg egy baba arra, hogy a felnőttekéhez hasonlóan aludjon, hasonló alvásciklusokkal, egyénileg változó.

Valamikor az első év második felében eljutnak ide, mégis felébrednek, méghozzá azért mert gyakoribbá válnak az olyan fájdalmas és kellemetlen dolgok, mint a fogzás vagy a nátha, a nagyobb fejlődési ugrások, mérföldkövek, a mászás, a járás. Utóbbiakat álmában is gyakorolja a baba. Később egy-és kétéves kor között megjelenhetnek a rémálmok illetve a szeparációs szorongás is az éjszakai ébredés okai között szerepelnek.

Azzal együtt, hogy megértetted, miért hajlamosak a babák az éjjeli ébredésre, tisztában kell lenned azzal, hogy a szülők és a babák számára is fontos a nyugodt éjszakai pihenés, másként a baba, a szülők és hármójuk kapcsolata sem lehet kiegyensúlyozott – zárja Dr. Sears.

Az LLL.hu oldalán közölt írást fordította: Dénes Anna

Ezt is érdemes elolvasni:

Forrás: lll.hu/babaszoba.hu