Baba

Nem bírom az éjszakázást!

Előbb-utóbb minden baba elalszik, egyszer minden gyerek önállóan fekszik le, de a szülőnek addig is át kell vészelnie az éjszakázást.
2007. November 10.

Számos egyéb, az első években jelentkező probléma – például depresszió, figyelemzavar, fokozott balesetveszély, romló párkapcsolat, elhízás – hátterében a tartós kialvatlanság áll.

Először is szögezzük le: természetes, hogy a baba felébred éjjelenteNe arra törekedjünk, hogy átaludja az éjszakát, inkább arra, hogy minél gyorsabban el tudjunk aludni ismét. Van, akinek könnyebbséget jelent ezért, ha együtt alszik a babával, így legalább nem kell felkelnie az ágyból, hogy megnyugtathassa.

A pihentető alvás érdekében találjunk mindenkinek megfelelő megoldást

Használjuk ki a baba nappali alvásidejét is, de ne házimunkára vagy továbbképzésünkre szánjuk, hanem pihenésre. Nem szégyen, hanem elemi szükségletünk az alvás akár nappal is. Ha fekve szoptatjuk a babát, közben is szundikálhatunk.

Váltsuk egymást a párunkkal, ahogyan a madarak is felváltva hordják az eleséget fiókáiknak. Talán egy hétvégi éjszakát zavartalanul végigalhatunk ennek segítségével.

Kérjünk segítséget a nagyszülőktől, unokatestvérektől, barátnőktől. Ha már minden kötél szakad, kérjük meg valamelyik nagyit vagy közeli hozzátartozót, hogy vigyázzon egy kicsit a babára, amíg mi kipihenjük magunkat. Biztosan szívesen játszanak vele 1-2 órát napközben, de az a legjobb, ha elviszik babakocsival sétálni, amíg mi összeszedjük magunkat egy kicsit.

Odafigyelsz a lefekvés előtti szokásokra? A babáknak el kell lazulniuk ahhoz, hogy nyugodtan tudjanak aludni. Legyen ilyenkor csend, ne zúgjon a tévé, ne legyen erős a lámpa fénye az alvást megelőző 1-2 órában. Bújjatok össze alvás előtt, olvassatok mesét, vagy dúdolj neki altatódalt. Alakíts ki egy rituálét, amit aztán minden este elismételtek lefekvés előtt, ez biztonságot nyújt számára.

Az is meghatározó lehet, hogy mit evett vacsorára a baba. Cukrot amúgy sem ajánlott adni a piciknek, de este még inkább ügyelj arra, hogy semmi serkentő hatású ételt ne egyen már. Próbáld ki a banánt, ez a gyümölcs álmosító szerotonint tartalmaz.

További hasznos cikkek:

Forrás: Kismama magazin