Baba

Ez a videó is bizonyítja, milyen veszélyesek a baba ágyában lévő tárgyak

Ijesztő videó hívja fel a figyelmet arra, mennyire veszélyes tárgyakat hagyni a baba kiságyában.
2021. Január 25.
(Kép forrása: TikTok/@Safesleepabc via dailymail.co.uk)

Egy, a TikTokon a közelmúltban közzétett videón – mely azt állítja, hogy valódi bébiőrrel készült felvételről van szó – egy kisbaba békésen alszik, a hátán fekve. Majd a gyermek kinyújtja a kezét, és egy kisméretű takarót húz maga felé az ágyon. A takarót valószínűleg az arca oldalához szeretné közelebb húzni a baba, de az rácsúszik az egész arcára. Ahogy a takaró beteríti a gyermek arcát, a baba félelmében kalimpálni kezd a karjaival és rugdalni a lábaival, küzdve azért, hogy kiszabadítsa magát.

A videón megjelenik egy figyelmeztető felirat: “Semmilyen dolgot ne tegyél a babád alvóhelyére”, majd ezután egy másik felirat is beúszik a képbe: “Szerencsére ennek a babának a szülei időben odaértek”.

@safesleepabcThis baby was saved in time. But not every baby is as lucky. #sidsawareness #sids #pregnant #babysleep #safesleep #babiesoftiktok #PerfectAsIAm

♬ Only Time – Enya

A videót a @Safesleepabc osztotta meg azzal a szöveggel, hogy: “Ezt a babát időben megmentették. De nem minden baba ilyen szerencsés.” A felvételt egy kampány keretében tették közzé, amellyel arra szeretnék felhívni a szülők figyelmét, hogy mennyire veszélyes az alvó babák közelében tárgyakat hagyni.

Megjelenése óta a videó közel 45 000 kedvelést és több mint 1200 kommentet generált. Többek között olyan kommentek érkeztek a videóhoz, mint: “Ez emlékeztet arra, hogy soha ne hagyjam egyedül a babámat, és mindig ellenőrizzem”, “Lecke megtanulva, gondolj a baba biztonságára”, és volt, aki megjegyezte, hogy a videó mennyire ijesztő, vagy épp azt, hogy szívszaggató látni a pánikba esett babát.

A Whattoexpect.com az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (American Academy of Pediatrics – AAP) nyomán a baba kiságyának biztonsága kapcsán a következőket javasolja.

  • Aludjon háton. A babát az első születésnapjáig lapos, szilárd, sima felületre javasolt lefektetni, a hátára, a fulladás, a túlmelegedés és a bölcsőhalál (SIDS) kockázatának csökkentése érdekében.
  • Csak a baba legyen a kiságyban. A babának egyedül kell a kiságyban feküdnie, párna, takaró, rácsvédő, játékok, plüssállatok, stb. nélkül.
  • Ügyelni kell arra, hogy nehogy túlmelegedjen. Takaró helyett célszerűbb baba alvózsákot választani. Ahhoz, hogy megállapíthassuk, nincs-e túl melege, a nyakát, tarkóját érdemes megnézni: ha izzad, túl melege van.
  • Legyen füstmentes a környezet. A füst is növelheti a SIDS kockázatát, ezért kerülni kell a baba környezetében a dohányzást.
  • Ne legyenek a közelben olyan dolgok, amiket a baba meg tud ragadni. A kiságytól távol kell tartani olyan dolgokat, amiket a baba meg tud ragadni, mint például a zsinórok, vezetékek (például a lámpáé vagy a babaőré), a függöny, vagy bármi más, ami a fulladás veszélye miatti kockázatot jelent a babára.

A cikk forrása:

kidspot.com.au

dailymail.co.uk