Kisgyerek

12 hónapos alvási regresszió – Ezért alszik rosszabbul egyéves kora környékén a baba

Ahogy közeledik a baba az első szülinaphoz, vagy betölti azt, ismét jelentkezhet az alvásminőségromlás. Mi okozhatja?
2022. November 01.
alvási regresszió
Alvási regresszió 12 hónapos korban

A gyakoribb éjszakai ébredésért és a nehéz elalvásért, visszaalvásért ebben az időszakban több dolog is felelős lehet. Lássuk, melyek ezek.

Fejlődési mérföldkövek, problémák, amelyek alvási regressziót (visszaesést) okozhatnak

A babák rendszerint 6-10 hónapos kor között kezdenek el mászni. Ezt a helyváltoztatási módszert megelőzi az ülés. Ekkorra megfelelő szintre erősödik a nyak-, hát-, láb-, kézizomzat. Persze megfelelő agyi érettség is kell az összehangolt mozgáshoz, térérzékeléshez.  

A járás megjelenése 9-12 hónapos korra tehető. (Az sem gond, ha 1,5 éves korában indul el a baba.) Persze ilyenkor még kell pár hónap, mire stabilizálódik a járás, és biztos lesz a megállás is.

Az egyéves kor beszédfejlődési szempontjából is vízválasztó: ekkor tájt jelenik meg az eső szó. Ehhez hozzájön még a szeparációs szorongás is, ami 9-10 hónapos kor környékén üti fel a fejét: a szokásosnál is jobban ragaszkodik a fő gondozó szülőhöz, még bújósabb lesz, és kétségbeesik, ha a szülőt nem látja. 18 hónapos korig a legintenzívebb a szorongás, 2 éves korra általában alábbhagy.

Ha ez még nem lenne elég, változik az alvásmintázat is a gyerekeknél. Újszülött korban még 2 fázisból áll a kicsik alvása: egy non-REM és egy REM (gyors szemmozgásos) szakaszból, ez később hasonlítani kezd a felnőtt alvási mintázatra, azaz 4 szakaszos lesz – 3 non-REM és 1 REM. Az alvás ezen változása nem zökkenőmentes. Ez is okoz ébredéseket, nehéz visszaalvásokat a kisgyereknél.

A fogzás már jóval 1 éves kor előtt elkezdődik sok babánál, de 12 hónapos korra már szinte minden babánál megjelennek a fogzással járó kellemetlenségek. A feszítő íny a fokozott nyálcsorgásos, nyűgösségen, rágáskényszeren, arcpirosodáson túl az alvásra is kihat: zaklatottabbá teheti.

A fejlődési mérföldköveken kívül betegségek (fülgyulladás, megfázás, torokgyulladás) és a túl sok inger, túl sok fény, túl nagy zaj, túl sok képernyő miatt is romolhat az alvásminőség – veszi sorra a problémákat a Babycenter családi portál.  

Jelek, hogy itt van a 12 hónapos alvási regresszió

Ebben az időszakban nagyjából (éjszakai és nappalival összesen) 14 óra alvás kell a gyerekeknek. (Természetesen ebben is vannak egyéni eltérések.) Ha ez nincs meg, akkor fáradtabb, nyűgösebb lesz a kicsi. A visszaesés, alvászavar általában pár napig, esetleg pár hétig tart. Lehet rá számítani 4, 6, 8, 12 és 18 hónapos korban.

Ezek a jelei az alvási visszaesésnek:

  • éjszakai a szokásoshoz képest többször felébred (és ez több napja tart)
  • nappal az éjszakai kialvatlanság miatt többet alszik
  • lefekvés és alvásidőben túl éber, esze ágában sincs lefeküdni

Mit lehet tenni?

Természetesen a legfontosabb eszköz a megoldáshoz a türelem. Ha ingerülten reagálsz, az csak fokozza a problémát, és még távolabb kerülsz a sikeres altatástól, kipihent állapottól.

Először is próbáld megtalálni a kiváltó tényezőt, és azt kezelni. Ha fogzás az ok, alkalmazz olyan módszereket, amik enyhítik a kicsi fájdalmát a kritikus napokban, ha beteg, fókuszálj a gyógyulásra! Ha fejlődési mérföldkő van, próbáld még többet dédelgetni, ölelni, szeretgetni és biztosíts neki nyugodt körülményeket az alváshoz!

Ne terheld túl programokkal, ingerekkel! Nagyon fontos az altatási rutin, a rendszeresség, kiszámíthatóság. Amennyire lehet, próbáld ezekhez tartani magad, mert az állandóság is megnyugtató a kicsi számára.

Nyitókép: Getty Images