Baba

Ezért is érdemes énekelni a babának egy új tanulmány szerint

A nyelvi fejlődésben is segíthetnek a dalok és mondókák.
2023. December 03.
(Kép forrása: Getty Images)

Eddig is tudtuk a babának való éneklésről, hogy több pozitív hatása is van, köztük segítheti az érzelmi szabályozást, megnyugtatja a piciket és még a ritmusérzéket is fejleszti. Egy új kutatás szerint pedig a korai életkorban a mondatok összeállításában is segíthet, írja a The Bump.

A Cambridge Egyetem kutatói szerint az éneklő beszédnek fontos szerepe van a baba nyelvtanulásának elősegítésében. A tanulmányból úgy tűnik, hogy a ritmikus információ, különösen a mondókákban vagy dalokban megfigyelt hangszín hanglejtése, fontos szerepet játszik a folyamatban. Ezek a dalok az egyszerű dallamnak köszönhetően könnyen átvezetnek egyik szóról a másikra, miközben évekig a fejünkben ragadnak.

Tanulmányukban a kutatók ötven, négy-, hét- és tizenegy hónapos babánál rögzítették az elektromos agyi aktivitás mintázatát, miközben egy tanár 18 mondókát énekelt egy-egy babának. Ezeket az alacsony frekvenciájú agyhullámokból egy speciális algoritmusnak köszönhetően ki tudták olvasni a kódolt fonológia információt.

A kutatók azt találták, hogy a csecsemőknél a fonetikai kódolás fokozatosan jelent meg az első év során, kezdve az ajakhangokkal és az orrhangokkal, majd fokozatosan egyre jobban hasonlított a felnőttekéhez.

A kutatók úgy vélik, hogy az éneklős technika, a ritmikus beszéd segít a csecsemőknek a nyelvtanulásban azáltal, hogy kiemeli az egyes szavak határait, és már az élet első hónapjaiban hatékony. „Úgy gondoljuk, hogy a beszéd-ritmus információ a rejtett ragasztó egy jól működő nyelvi rendszer kifejlesztésében. A csecsemők a ritmikus információt úgy használhatják, mint egy építőállványt vagy vázat, hogy erre fonetikai információt építhessenek” – mondta el Usha Goswami professzor, a Cambridge Egyetem idegtudósa közleményükben.

Az angol nyelvből példaként emelte ki azt, hogy a hangsúly jellemzően az első szótagon van a szavakban, a szavak ritmusmintáj jellemzően erős-gyenge. A ritmikus minták meghallgatásából származó beépülő tudás pedig segít jobban kitalálni, hogy hol végződik az egyik szó, és hol kezdődik a másik.

Ezért is édemes tehát rendszeresen énekelni és mondókázni a kisbabának – utóbbihoz ITT találsz néhány ötletet is!