Baba

Aranyóra – Az újszülött első órája

Az aranyóra a szülést követő első pár óra, amikor mind az anya, mind a baba szervezetében olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek nagyban segítik az egymásra hangolódást, a kötődés kialakulását.
2016. November 08.

Svéd kutatók 28 újszülött életének első óráiról készült videofelvételek segítségével elemezték az újszülöttek viselkedését. A kutatók megfigyelték, hogy amikor az újszülötteket megszületésük után azonnal bőr-bőr kontaktusba helyezik az édesanyjukkal, jellegzetes viselkedésmintát mutatnak –olvashatjuk a szoptatasportal.hu-n.

Jól elkülöníthető 9 fázis, amelyeken a bőrkontaktus hatására minden baba végigmegy. Ha lehetőség van arra (és minden szülészeten lehetőséget kéne biztosítani még a baba ellátása előtt), hogy ez a bőrkontaktus létrejöjjön, a baba, az anya testére kerüljön (császármetszésnél is, ha nincs erre lehetőség az anya állapota miatt, akkor az apa meztelen felsőtestére kéne helyezni az újszülöttet), akkor ez a lehető legjobb életkezdetet jelenti számára.

Ez a 9 fázis:

1, sírási fázis: megszületés után a baba felsír, de hamar megnyugszik, ha az anya testére kerül

2, relaxációs fázis: rövid pihenő

3, ébredési fázis: felélénkül, kinyitja a szemeit, mozgatni kezdi a fejét és a kezeit

4, aktivizálódási fázis: kb.a 8. perctől kezdődően az újszülött még aktívabbá válik, akár öt percig is nyitva tartja a szemeit; gyakran néz édesanyja arcára és mellére, elkezd aktívan keresni, miközben a kezét a szájához viszi és halk, kis „éhség-hangokat” hallat

5, pihenési fázis: újszülött rövidebb-hosszabb időre megpihen, akár el is alszik

6, kúszási fázis: nagyjából a 35. perctől kezdődően indul meg, amikor a baba élénk végtag mozgásokkal közeledik a mell felé, a szaglása segíti ebben

7, ismerkedési fázis: az újszülött nyalogatni kezdi a bimbót és a bimbóudvart. Eközben kezével az egész emlőt gyömöszöli, masszírozza. Az ennek hatására felszabaduló oxytocin méhösszehúzódásokat okoz, és segíti a tejfolyást. Ez a fázis átlagosan 40 perc után indul, és nagyjából 20 percig tart.

8, szopási fázis: az újszülött rátapad az emlőbimbóra, és szopni kezd. A megfigyelések szerint a legtöbb esetben legalább 50 perc eltelik, míg az újszülött eljut a hatékony szopásig.

9, alvási fázis: a baba és gyakran az anya is álomba szenderül. Ez általában 1,5-2 órával a szülést követően érkezik el.

Fontos megjegyezni, hogy ez a viselkedésminta csak abban az esetben figyelhető meg, ha a bőrkontaktust nem szakítják meg. Ezért javasolja az Egészségügyi Világszervezet, hogy a szülőszobán megvalósított bőrkontaktus zavartalan legyen legalább egy órán át a szülést követően, de még jobb, ha addig tart, amíg az újszülött befejezi az első szopást – hívja fel a figyelmet a szoptatsportal.hu cikkében.

További cikkeink az aranyórához kapcsolódóan:

  • A bőrkontaktus pozitív hatásai
  • 5+1 csodálatos dolog, amit tudnod kell az előtejről
  • Forrás: Szoptatás Portál/babaszoba.hu