Baba

Ne az órát nézd!

Megszületett a baba, és máris itt a kérdés: mennyit kellene ennie, hányszor naponta, mennyi idő alatt. Csupa szám! Szükségünk van ennyi adatra?
2011. Október 04.

Kérdés:

Áron, a kisfiam a héten lesz hathetes. Nappal háromóránként eszik, de délután már nem bír ki ennyit. Mindkét mellből húsz-húsz percig eszik. Ez a negyven, olykor ötven percig tartó szoptatás nekem hosszúnak tűnik. Hogyan lehet megtanítani arra, hogy ne egyen ilyen sokáig? Ez igen megterhelő számomra, és a mellem sem bírja. Azt is tudni szeretném, hogyan kell kiszámolni, mennyi a szoptatásonkénti „adagja”.

Több módszert is találtam, az egyik szerint testsúlykilogrammonként minimum 120 milliliter. Máshol azt olvasom, hogy öt-hat hetes korban szoptatásonként 180-210 milliliter az ajánlott adag. Van mérlegem, de ha ráteszem Áront, üvölt, így pedig nehéz megmérni. Kézben jobban szeret lenni. Ez most már így marad örökre?

B. Judit, e-mail

Ne az órát nézd!

A szoptatási tanácsadó válaszol:

Kedves Judit!

Kérdéseid jogosak, hiszen valóban a nehezen megvalósítható, sokszor egymásnak is ellentmondó előírások okozzák a legtöbb bizonytalanságot a kezdeti időkben. Pedig ennyire azért nem bonyolult a szoptatás, ha az volna, az emberiségnek már írmagja sem maradt volna. Nem érdemes azt számolgatni, mérni, hogy mikor mennyit eszik a baba. Ezek az esetek döntő többségében felesleges, semmitmondó adatok, amelyek alapján nem ítélhető meg biztonságosan, hogy Áron rendben van-e.

Ami számít, hogy jól gyarapodik-e, fejlődése, képességei a korának megfelelőek-e. Ez nem derül ki a leveledből, pedig voltaképpen ezek a legfontosabbak a pisis, kakis pelusok száma mellett. Újszülöttekre nagyjából két és fél-három hónapos korig jellemző, hogy sokszor és sokáig akarnak mellen lenni. Nem kell őket tanítani, maguktól, ösztönösen annyiszor és annyi ideig szopnak, ahogy nekik szükséges, feltéve, hogy egészséges, érett gyerekről van szó.

Ne az órát nézd!

Ebből adódik az is, hogy nem kell három órát várni a következő etetésig, sőt ez káros. Az igény szerinti szoptatást javasoljuk, amelynek lényege, hogy a baba mindannyiszor mellre kerül, valahányszor szeretne. Hogy mindez megterhelő? Igen, lehetséges, hogy az. Különösen akkor, ha az első babáról van szó, amikor váratlanul ér, ahogyan egy kisbaba működik, hogy létezése huszonnégy órás bevetést jelent minden áldott nap.

Az embercsecsemő így születik: magatehetetlen, gyámoltalan kis lény, aki nem vágyik semmi másra, csak anya testére, ölelő karjaira, tele pocakra, és persze nagyon szeret szopni. Alapesetben ez nem viseli meg a mellbimbót, illetve ha kezdetben mégis, az idővel enyhülni fog, ha a baba jól van mellen. Ha mégis komoly fájdalmaid vannak, amelyek nem enyhülnek, fordulj szoptatási szaktanácsadóhoz, elérhetőségüket itt találod.

Három hónapos kor tájékán kezdődik az első változás: a baba egyre többet lát és felfog a környezetéből, egyre jobban érdeklődik iránta. Ilyenkor a szopással töltött idő csökkenni szokott, azonban a gyakoriság nem feltétlenül. Az egyéves gyerek már röptében szopik, mert nem ér rá hosszabban a világ felfedezése mellett.

Remélem, egyszerűbbé, élhetőbbé válnak mindennapjaitok, ha elhagyjátok a méregetést, és kicsit lazább, alkalmazkodóbb napirendet vezettek be.

A tejserkentésre megfelelő és hatékony megoldás a homeopátiás szerek bevetése. Az Urtica Urens hatóanyaga az aprócsalán, a csalánt ősidők óta alkalmazzák a tej szaporítására. A homeopátiás alacsony hígítás megőrzi a csalán tejszaporító tulajdonságát. Általánosan használható a szoptatás alatt lecsökkent tejmennyiség növelésére. Az Utrica Urens csak egyike azoknak a homeopátiás szereknek, amelyek segítik a tej mennyiségének gyarapítását.

Forrás: Kismama magazin