Baba

Játsszatok kendővel!

A legegyszerűbb ötletek sokszor a legjobbak. A kisbabának nincs szüksége drága játékokra ahhoz, hogy remekül szórakozzon. A fejlesztő módszerek közül az egyszerű holmik sokoldalúságának a felfedezése a legérdekesebb!

Mit játszhatnánk például egyszerű kendőkkel?

Nézegetnivaló pár hetes kortól

Szerezz be néhány színes kendőt, vagy méteráruboltban vásárolj maradék anyagot. Teríts néhány kendőt a kiságy szélére, a kiságy fölé a falra, vagy függeszd az ágy fölé. A baba az első hetekben a nagyobb mintákat és az élénk színeket látja jól, leginkább a vörös és a sárga ragadja meg a figyelmét, aztán a fekete-fehér mintázat éles kontúrja.

Fognivaló az ujjacskáknak három hónapos kortól

Teríts a szőnyegre takarót, és fektesd rá a babát. Tegyél tőle karnyújtásnyira néhány feltűnő színű, mintás kendőt. A puha textilt a legkönnyebb megmarkolnia. Magához húzza, és élvezettel gyűrögeti. A különböző felületű anyagok fejlesztik a tapintás érzékelését, de csak szájba is vehető anyagokat válassz, szőröset például ne. Mosd ki, mielőtt odaadod neki!

Titokzatos takarók hat hónapos kortól

Nagyobb, nem átlátszó kendőt válassz! Telepedj a baba mellé. Játsszatok a labdával vagy a macival, majd takard le a tárgyat a szeme láttára. Elbújt, hova lett? – kérdezd tőle. Figyeld meg, keresi-e a kendő alatt! A hónapok múltával egyre jobban tudatosul benne, hogy ami eltűnt a szeme elől, az attól még ott lehet. Ezért olyan izgalmas neki ez a játék!

Bűvészkendők kilenc hónapos kortól

Köss össze két különböző színű vékony kendőt, és dugd bele egy papírhengerbe (például amiről elfogyott a fólia) úgy, hogy két vége kicsit kilógjon. Ez felkelti a baba kíváncsiságát, és megpróbálja kihúzni. Átlátszó műanyag dobozba különböző színű kendőket dugj, így azt is érzékelheti, hogy csak egymás után szedheti ki őket, hiába látja egyszerre a színeket. Biztasd, hogy gyömöszölje is vissza őket.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mikortól kell játék a babának?
  • A legjobb játék a tapasztalatszerzés
  • Így játsszunk a kisgyerekekkel
  • 10 érdekes kérdés a játékokról
  • Forrás: Kismama magazin