Baba

Kezdetben a világ fekete-fehér

Az újszülött a körülötte lévő arcokat és tárgyakat csak homályosan érzékeli. Látótávolsága mindössze 20-25 centiméter, és a világ neki fekete és fehér.
2002. Szeptember 24.

A színek felismerése, a kéz és a szem közötti koordináció többlépcsős, jól regisztrálható folyamat eredménye. A születés után a kisgyerek csak néhány nagy tárgyat képes követni a tekintetével. Az erős fényre nagyon érzékeny, ezért összehúzza a pupilláit, hogy csökkentse a szemébe jutó fénymennyiséget. Pár hét után a pupillák tágulni kezdenek, és lehetővé teszik a fény és a sötétség megkülönböztetését.

Az első hónap végén kezd érdeklődni az arcok iránt, de tekintete elsődlegesen a mama leggyakrabban látott vonásaira irányul. Már homályosan felfogja az arcon tükröződő érzelmeket.

Kezdetben a világ fekete-fehér

A második hónapban az anya arcát már senki máséval nem téveszti össze. Megkezdődik a szemek alig észrevehető összehangolt működése. A látási koordináció megindulása lehetővé teszi, hogy kövesse az elmozduló tárgyak irányát. Az érdeklődés egyelőre csak abban nyilvánul meg, hogy több dolog vonzza a tekintetét. Neki a világ még fekete és fehér, de valamelyest reagál a piros és a zöld színekre. A háromdimenziós látásra még képtelen.

A harmadik hónapban már egyre jobban megkülönbözteti a színeket, és jól észrevehetően figyeli a kézmozdulatokat. Lassan kialakul a kéz-szem koordináció. Tekintete messzebbre irányul, és kezdi érzékelni a kontrasztokat. Meg tudja különböztetni a családtagok és az idegen látogatók arcát.

A negyedik hónapban már észreveszi az egy méter távolságban lévő tárgyakat, és tekintetével képes a gyors mozgások követésére. Már a háromdimenziós látás sem okoz nehézséget.

Az ötödik hónapban a baba szeme már alkalmas a megváltozott “minőségű” világ látványának befogadására. Nagyon fontos, hogy ebben az életkorban a szülők ismeretlen tárgyak megmutatásával – melyeknek a nevét többször hangosan megismétlik – állandóan stimulálják a kisgyerek látását.

A hatodik hónapban már felismeri a részleteket, megkülönbözteti az arckifejezéseket, sőt, a maga sajátságos módján már reagál is a különböző érzelmi megnyilvánulásokra. Kialakul a binokuláris (két szemmel egyszerre) látás, és a szemek összehangolt működésének köszönhetően ugyanazokat a képeket különböző szögbeállításban látja.

Fél évesen már világosan látja a nyüzsgő világot, távolba tekint, felismeri és azonosítja a tárgyakat. Kiválóan működő látószerve most már elsődlegesen mohó kíváncsiságának folyamatos kielégítését szolgálja.

Forrás: Baba Magazin