Baba

Anyagozik a gyerek!

Mármint nem úgy... Remélem! Hanem valódi, igazi anyagokkal. Kisbabánk ismerkedik a világgal, ami őt körülveszi. A pici első lépése az írás megtanulásához nem más, mint az anyagok megismerése.
2012. Október 11.

Tenzi imádja a papír zörgését hallgatni,

és élvezi, hogy ő csinálja!Itt van máris Tenzi – aki remek kislány. Egy üres lappal játszik. Ugye nem is hinné az ember, hogy egy fantasztikus író, Zemlényi Zoltán leánykája, aki talán most teszi meg az első lépéseket afelé, hogy maga is íróvá váljon. Pedig az anyagok megismerése az első lépés ahhoz, hogy a gyerek megtanuljon majd írni és olvasni is.

– A baba körülbelül a járástanulással egy időben válik alkalmassá arra, hogy az első rajzos “alkotásokat” elkészítse – mondja Gáspár Kati grafológus. – Ám addig is komolyan fejleszti önmagát – ha hagyjuk. Természetes kíváncsisága vezeti ezekhez az anyagokhoz. Nem kell tennünk semmi különöset, csak hagyjuk őt szabadon játszani ezekkel. Fontos, hogy ha a pici baba összegyűr egy könyvet, lehúzza a tapétát, még nem „rossz”. Számára a papír még nem a ráírt vagy rárajzolt információ hordozója, hanem egy érdekes valami, aminek tapintása, illata, gyűrhetősége, szakíthatósága van. Esetleg össze lehet kenni – ahogy a zöld főzeléket is elkeni a fehér etetőpulton.

Miért fejleszt a tépkedés? – Azontúl, hogy a baba megismeri a világot, a karok, kicsi kezek, a szemek összhangja is napról napra javul – mondja a szakember. – Igaz ez minden tevékenységre, amit a kisbabánk önmagától, benne örömét lelve végez. Nem fontos őt “fejleszteni” – elég, ha hagyjuk, hogy fejlődjék, ahogy magától akar.

Anyagozik a gyerek!

A kisbaba első alkotásai tehát ezek a gyűrt lapok, mázolt felületek. Ezekből még nem lehet tudni, hogy a gyerekünk milyen személyiséggé válik. De már ebben a korban figyelhetünk arra, hogy ne korlátozzuk, inkább segítsük őt abban, hogy minél tökéletesebben kibontakoztathassa önmagát.

A grafológus tippjei:

1. Adj a kicsi kezébe minél többféle anyagból készült dolgot. A nejlon, a különféle vastagságú és erezetű papír, a kukorica csutkája, az alma héja, a bevarrt címke, a sokféle tapintású textil – mind jó játék.

2. Tartsd szem előtt, hogy számára a felfedezés része az, hogy ezeket összerágja, összenyálazza, összegyűri, tehát neked kell vigyáznod, hogy ne kerüljön veszélybe az egészsége! (Gyűrjön bátran újságot vagy reklámmagazinokat, tépje őket, de ne vegye a szájába.)

3. Sok baba a szakadó papír hangjától édesen kacagni kezd! Ha a tiéd is ebben a korban van, próbáljátok ki!

szólj hozzá: A legnagyobb móka

Forrás: HáziPatika.com