Baba

5 meghökkentő szám a baba első évéből

A baba születése és az első születésnapja között elképesztően sok változás megy végbe, ami számokban leírva még megdöbbentőbb, nézd csak meg!
2021. December 25.
Megszámlálhatatlanul sok változáson mennek át a babák az első évükben - és persze utána is! (Fotó: Getty Images)

Már az eleve fantasztikus, hogy az anyukája hasában 9 hónap leforgása alatt egy szabad szemmel láthatatlan apróságból egy pici ember jön létre, az pedig még meghökkentőbb, ahogy a szülők szeme láttára teljesedik ki, fejlődik és gyarapszik egy kisbaba az első életévében. Mutatjuk, hogy festenek ezek a változások számokban, és máris helyeslően bólogatsz, ha valaki azt mondja, úgy nőnek a kicsik, mint a gomba!

Hú, de hosszú!

Egy időre született, átlagos testalkatú baba hossza az érkezésekor általában 45-55 cm, de aggodalomra semmi ok akkor sem, ha ennél kisebb vagy épp nagyobb. Életük első 12 hónapjában átlagosan 2 cm-t nőnek havonta, ám az első hónapban akár 5 cm-rel is hosszabbodhatnak! A babák 1 éves korukra körülbelül 73-75 cm magasak lesznek.

A mérleg nyelve

Az időre született babák súlya 2500-4500 gramm közöttire tehetők, ebből következtetve átlagos születési súlynak a 3000-4000 grammot tekintik. A 2500 gramm alatti kisbabát nevezik alacsony születési súlyúnak, ám az esetek jelentős többségében szerencsére ezek a gyerekek is gyorsan “összeszedik magukat”, miután megszülettek: a kicsik az első 6 hónapban általában heti 100-500 grammot híznak, utána pedig heti 50-150 grammal gyarapodnak – ennek alakulásában azonban kiemelten fontos a felmenők testalkata! Fontos tudni azt is, hogy miután a kisgyerek elérte a születési súlyának kétszeresét, onnantól kezdve általában lassabban gyarapszik, aggodalomra tehát semmi ok, ha lassabb súlygyarapodást tapasztalsz!

Szemünk fénye szeme fénye

Amikor megszületik, minden kisbaba szemszíne világoskék vagy szürkés árnyalatú, ám ez ritkán marad így a későbbiekben. Az, hogy kinek a szemszínét örökölte, és milyen színű lesz a szeme nagykorában, körülbelül 6 hónapos kora körül kristályosodik ki, vagyis az első születésnapon készült fotókon már az a szemszín látható, ami egész életében elkíséri a gyermeket. Ezekben a hónapokban – bár mi, felnőttek vajmi keveset érzékelünk belőle – a kicsik látása is forradalmi változásokon megy keresztül: egyre élesebben és egyre nagyobb távolságig látnak, születésükkor azonban ez egyáltalán nem mondható el!

Pelenkamatek

Az első eldobható pelenkát 1961-ben adták el, ám ha mától minden szülő mosható pelenkára váltana, még akkor is velünk maradnának az egyszer használatosak röpke 440 évig, ugyanis nagyjából ennyi időre van szükség a lebomlásukhoz! Elég sokkoló adat, nemde? És ezzel még nincs is vége, mert a mennyiségről még nem is ejtettünk szót: egy baba az első életévében naponta átlagosan 5 pelenkát használ el, ami azt jelenti, hogy 365 nap leforgása alatt 1825 pelenkát!

Szép álmokat!

A babák első életévükben jóval többet alszanak a felnőtteknél, éjszakánként azonban többször is kelhetnek, ami miatt sok szülő számára telnek gyötrelmesen az éjjelek. Ennek oka, hogy a babák ritkán alszanak többet egyben 1-3 óránál, aminek legfőbb oka, hogy ők még gyorsabban éheznek meg. Az újszülöttek akár 16-18 órát is aludhatnak egy nap, és csak enni kelnek fel. Az első hónapra ez már két órával csökkenhet, és mire félévesek lesznek, a napi alvásigényük 14-16 órára csökkenhet. Napközben akár 3 alkalommal is szundikálhatnak, akár 2 órát is, idővel azonban ez jelentősen csökken, az éjjeli alvás mennyisége – a szülők nagy örömére – viszont nő. 9-12 hónapos korukra újabb csökkenés figyelhető meg, a gyerekek alvásigénye ilyenkor már “csak” 13 óra, és a napközbeni alvások száma jóval kevesebb lesz, mint a születésük után.