Baba

A baba súlya így változik a születéstől az első év végéig

Amikor egy kisbaba megszületik, a nemén kívül a legtöbben a súlya iránt érdeklődnek. Ahogy nő a baba, a súlya iránti érdeklődés nem apad, noha önmagában a súly nem feltétlenül árul el sok mindent a baba fejlődéséről.
2021. Február 10.
A baba súlya (fotó: Getty Images)

Amikor egy kisbaba világra jön, az egyik adat, amit feljegyeznek róla a születési súlya. Önmagában azonban nem érdemes értelmezni, az összes többi a babára jellemző adattal együtt (hossza, Apgar-értéke, hányadik terhességi héten született) már sok mindent elmond nekünk a babáról. A baba születési súlya függ attól, hogy hányadik terhességi hétre született meg, mennyi időt töltött az anyaméhben.

Az érett, időre (értsd 36-42. hét között) született csecsemők súlya 2500-4500 gramm, az átlagos születési súly 3000-4000 gramm. A 2500 gramm alatti újszülött alacsony születési súlyúnak számít, arányuk Svédországban a legalacsonyabb (2,4 százalék) és Bangladesben a legmagasabb (27,8 százalék). Világviszonylatban ez az arány 14,6 százalék és folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. Magyarországon az alacsony születési súlyú újszülöttek aránya 8,8 százalék, ezzel világviszonylatban a középmezőnyben vagyunk, de regionális szinten mindenhol alacsonyabb ez az arány: Ausztriában 6,5 százalék, Horvátországban 5,1 százalék, Romániában 8,2 százalék, Szerbiában 4,5 százalék. Az Európai Unió tagállamaiban csak Portugáliában (8,9 százalék) és Bulgáriában (9,6 százalék) születik több baba alacsony testsúllyal.

A baba a megszületését követően veszít a súlyából: általában a születési súly 10 százalékát, ennél nagyobb súlyvesztés aggodalomra adhat okot. A súlyvesztés maximum 4-5 napig tart, ekkor megáll, majd fokozatosan gyarapodni kezd az újszülött. A baba a megszületését követő kb. 14. napra éri el a születési súlyát.

A súlygyarapodás mértéke egyénenként eltérő és sok mindentől függ, általánosságban elmondható, hogy az összes többi értékkel együtt értelmezhető, többek között ezt vizsgálja, figyeli a védőnő és a rendszeres státuszvizsgálatok is. Általában a csecsemő súlya 150-200 grammal növekszik hetente, így az első 4 hétben körülbelül 4-500 gramm, majd a 2-6. hónap között havonta 600 gramm súlygyarapodás jellemző, de ettől eltérően is alakulhat a súlyfejlődés, például az első hónapban nem ritka, ha akár 800-1000 grammot is gyarapodik a baba.

Ha az alsó értéktől elmarad a baba gyarapodása, akkor érdemes először megnézni, hogy a hosszfejlődése hogy alakult, ugyanis nem egyszerre nő, változik a kettő, lehet, hogy a baba épp megnyúlt és kevésbé hízott. Fontos lehet a baba egészséges fejlődése szempontjából a súlygyarapodás mellett, hogy milyen kedélyállapotú, milyen a színe, mennyi a napi pisis pelenkák száma, mennyi a heti kakis pelenkák száma, mennyire aluszékony, milyen az izomtónusa, milyen étvágyú. Ezek az értékek és megfigyelések együtt mutatják meg, hogy a baba egészségesen fejlődik-e. A babák nem egyformán fejlődnek, és a lehető legritkább esetben a nagykönyv szerint. Amennyiben aggódunk, érdemes percentilis kalkulátort, görbét néznünk, ez az érték pontosabb és árnyaltabb képet ad a csecsemők fejlődéséről.

A babák általában féléves korukra megduplázzák születési súlyukat, az első születésnapjukra pedig megháromszorozzák.

Koraszülött babák esetében kicsit máshogy alakul a súlyfejlődés. A 36. hétnél korábban született babákat nevezzük koraszülöttnek. A legtöbb koraszülött 1500-2500 grammal jön világra, az ő életkilátásaik szinte azonosak az érett újszülöttekéivel. A koraszülött babák esetében az igény szerinti szoptatás mindaddig nem kivitelezhető, ameddig a baba el nem éri a 3000-3500 grammot. Mivel a koraszülött babák sok esetben aluszékonyak, ezért szinte biztos, hogy ébresztgetni érdemes őket azért, hogy egyenek és megfelelő mértékben gyarapodjanak. A koraszülött babák számára a legjobb táplálék az anyatej, azonban ha nem tudod még szoptatni, akkor érdemes a tejtermelést fejéssel fenntartani. Amikor eléri a 3000-3500 grammot a súlya, akkor elkezdhetjük az igényei szerint táplálni.

A koraszülött babáknál fontos szerepet játszik a korrigált életkor szerinti számítás, erre azért van szükség, mert nem akkor született meg, amikor a várt születési időpontja volt, így amikor az egyes fejlődési ütemet nézzük, nem a valós életkort kell figyelembe venni, hanem abból ki kell vonni azt az időt, amennyivel előbb született meg. A 35-36. hét között született gyermekeknél féléves korukig, a 28- 34. hét között születetteknek 1 éves korukig, a 28. hét előtt született babáknál 2 éves korig lehet figyelembe venni a korrigált életkort. Az általános fejlődési ütemek nem vonatkoznak a koraszülött babákra. Koraszülött babák esetében a születési súly 3 -3,5 hónapos korban duplázódik meg és a 6. hónapban nő háromszorosára, egy éves korban pedig már négyszerese lesz.

(Cikk forrása: ksh.hu, qubit.hu, koraszulott.com)