Baba

Apgar: mi számít standardnak?

Nem kell aggódnod, ha a baba nem 10-es Apgar-értéket kap a megszületését követően. Milyen értéket kap a legtöbb baba és mit jelent egyáltalán ez az osztályozás?
2020. Szeptember 14.
Apgar: mi számít standardnak? (fotó: Getty Images)

Jellemzően kétszer is “pontozzák” a babát: a megszületését követő első és ötödik percben. A legtöbb baba 8 vagy 9-es Apgar-értéket kap a születést követően. A 7 vagy annál magasabb pontszám általában azt jelzi, hogy nincs szükség különösebb, a rutinszerű ellátáson túli beavatkozásra a babának – magyarázta a parents.com-nak Dr. Tami Prince, szülész-nőgyógyász.

Az Apgar-érték azt mutatja meg, hogy az újszülött élete első és ötödik percében milyen általános állapotban van és milyen gyorsan képes alkalmazkodni.

Az Apgar-értéket több minden is befolyásolhatja, például a szülés módja. Nem minden baba ugyanolyan ütemben “érkezik meg” és alkalmazkodik a külvilághoz, de ez azon túl, hogy éppen szükséges-e beavatkozni, hosszú távon nem sokat mond el a baba egészségei kilátásairól. Sok baba kékes színnel születik meg, és bizony vannak olyan babák, akiknél 10 percbe is beletelik, hogy a végtagjaik kékes színes elmúljon.

Ha az újszülött 7-nél alacsonyabb pontszámot kap, orvosi beavatkozásra lehet szüksége. “Az 1 perces “vizsgán” a 4-6 közötti köztes pontszám azt jelenti, hogy a csecsemőnek szüksége lehet némi segítségre a légzésben” – mondta Dr. Prince.

“A 4 alatti pontszámok általában azt jelentik, hogy azonnali beavatkozásra van szükség.” A babát a szülés után 5 perccel újraértékelik. Dr. Prince elmondta, hogy a 7-nél kevesebb ponttal rendelkező baba monitorozását és újbóli tesztelést igényel 5 percenként, amíg az orvosok pontosan meg nem értik, hogy mi okoz számára nehézséget és meg nem oldják azt.

A legtöbb csecsemő, aki születésénél alacsony pontszámot kap, boldog, egészséges kisbaba lesz.

(Cikk forrása. parents.com)