Baba

Ez az 5 legfontosabb dolog, amit megfigyelnek a baba születésekor

Hetven éve használjuk azt a sztenderdet, ami alapján rövid idő alatt megállapítható, milyen állapotban van az újszülött a megszületése után. Megmutatja, hogy mennyire adaptálódott néhány perccel a megszületése után a kinti világhoz.
2024. Január 01.
Újszülött baba
Kép: Getty Images

Virginia Apgar amerikai aneszteziológus az 1950-es években dolgozta ki a később a róla elnevezett pontozási rendszert, aminek jelentőségét mutatja, hogy a mai napig ezt használják az újszülöttek állapotának meghatározásához.

A pontozás lényege és egyben nagyszerűsége, hogy gyorsan, rövid időn belül néhány standard segítségével megállapítható, milyen állapotban van az újszülött, mennyire tudott adaptálódni a kinti világhoz.

Az aneszteziológus nevéből Apgar-értéknek elnevezett vizsgálat bizonyos jellegzetességeket figyel meg a babán, amelyeket a megszületés után első, majd ötödik percben is megnéznek. Erre azért van szükség, mert a kinti élethez való alkalmazkodás nem minden újszülött esetében történik ugyanabban az ütemben.

5 fontos jellegzetességet figyelnek meg: a bőrszínt, a szívverést, a reflexeket, az izomtónust és a légzést. A különböző szempontokat pontozzák: 0, 1 vagy 2 pontot kaphat a baba az első és az ötödik percben, azaz a maximum a 10/10-es Apgar-értékek lehetnek.

A pontszámok alapján megtudható, hogy a baba mennyire tudott alkalmazkodni a kinti körülményekhez, és ha valamelyik területen nehézség adódna, akkor az orvosok tudják, mivel kell megtámogatni a kisbabát.

Az Apgar mérés során a következőket figyelik meg:

A: Appearance vagyis bőrszín. Ha a bőr színe rózsaszín az 2 pont, 1 pont, ha a végtagok kékek, teste rózsaszín, 0 pont, ha az egész újszülött kék, sápadt.

P: Pulse vagyis pulzus, szívverés. Az egészséges újszülöttnek percenként 100 fölött ver a szíve, ez a 2 pont. 1 pont, ha 100 alatt van, 0 pedig akkor, ha nem érzékelhető.

G: Grimace vagyis reflexek. A reflexek működését általában az orrgaratba vezetett puha szondával ellenőrzik. Jó, ha erre tüsszent vagy köhög az újszülött (2 pont), de legalább egy fintor, grimasz megjelenik az arcán (1 pont). 0 pont, ha a babából nem váltható ki a reflex.

A: Activity vagyis izomtónus. Az aktív mozgás 2 pont, a végtagoknál flexiók, beszűkült mozgás 1 pont, míg az ernyedt, petyhüdt izomtónus 0 pont.

R: Respiration vagyis légzés. A születés után a tüdőbe áramló levegővel indul meg a légzés. Ennek jele a sírás, ez 2 pontot jelent, a lassú, szabálytalan 1-et, míg ha nincs légzés, akkor 0-t.