Terhesség

Születés utáni vizsgálatok

Gyerekbarát kórházakban a "sima", azaz szövődménymentes szülés után közvetlenül az anya hasára fektetik az újszülöttet, és csak akkor viszik el megvizsgálni, amikor már kölcsönösen üdvözölték egymást a kinti világban.
2007. Szeptember 02.

Születés utáni vizsgálatok

A szülés után közvetlenül, majd öt perc múlva végzett vizsgálatok eredményét az úgynevezett Apgar-pontszámmal fejezik ki. Ez az alapvető életfunkciókról (szívműködés, légzés), valamint ezzel összefüggésben a bőrszínről, izomtónusról, reflexválaszról tájékoztat.

Megmérik a súlyát, hosszát, mellkas- és fejkörfogatát is. A neonatológus (újszülöttek ellátására szakosodott) gyermekgyógyász közvetlenül a szülés után vagy a szülést követő huszonnégy órában megvizsgálja a kisbaba szemét, fülét, orr- és szájnyílását, nyelőcsövének átjárhatóságát. Meghallgatja a légzést és a szív működését. A has tapintásával érzékeli a máj és a lép nagyságát.

Megnézi a külső nemi szervek épségét, fiúknál megtapintja, leszállt-e a here a herezacskóba. Megtapogatja a végtagokat, és ekkor történik az első csípőszűrés is. Megvizsgálja a gerincoszlop épségét és a végbélnyílás átjárhatóságát is. Az újszülött valamennyi reflexét (fogó, szopó, nyelő, sétáló) ellenőrzi. Hang- és fényingerre adott reakciói alapján történik az érzékszervek első vizsgálata.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin