Baba

Apgar-érték

Sokan hallottak már az Apgar-értéktől, mégis kevesen tudják, mi is az valójában.
2002. Szeptember 20.

Mit mutat az Apgar-érték?

A megszületett újszülött szülőszobai ellátásának fontos része, hogy állapotát a lehető legegyszerűbb módon minél pontosabban felmérjük, így az esetleges további ellátási stratégiát megtervezzük.Az újszülött állapotának megítélésére legjobban az ún. Apgar-féle pontérték-rendszer felelt meg. A rendszer nevét megalkotójáról, Virginia Apgar amerikai altatóorvosnőről kapta.

Az Apgar-pontszám meghatározása úgy történik, hogy a megszületést követően 1 perccel öt könnyen észlelhető objektív élettani paramétert értékelünk 0, 1, illetve 2 ponttal, majd a pontszámokat összegezzük.

Ezen élettani paraméterek: a szívműködés frekvenciája, a légzés, az izomtónus, a reflexingerlékenység, illetve az újszülött bőrszíne.

Hiányzó szívműködés esetén 0, 100/perc szívfrekvencia alatt 1, 100/perc felett 2 pont a szívműködés megítélését jelentő érték.

Hiányzó légzés 0, felületes, szabálytalan légzés 1, míg erőteljes sírás 2 pontot jelent.

Petyhüdt, tónustalan újszülött 0 pontot, gyengén behajlított végtagokkal fekvő újszülött 1, míg aktívan mozgó 2 pontot kap.

Az orrgarat puha szondával történő ingerlésére: a válasz hiánya 0, arcfintor megjelenése 1, míg köhögés vagy tüsszentés 2 pontot jelent.

Sápadt vagy elkékült (cianotikus) újszülött 0 pontot, csak a végtagokon észlelhető elkékülés esetén 1, míg testszerte rózsaszín újszülött 2 pontot kap.

5 perc múlva megismételjük a felsorolt paraméterek értékelését. Az 1 perces Apgar-érték a magzat méhen belüli állapotára utal “vissza”, míg az 5 perces a késői újszülött kori kimenetel előrejelzésére alkalmazható.

A pontokat összegezve az érték 0 és 10 pont közötti lehet. A 10-es összpontszám jelenti a lehető legjobb állapotot. A 8-10-es Apgar-érték érett súlyú újszülött esetén azt jelenti, hogy további beavatkozásra nincs szükség.

Az 5-7 érték között az újszülöttön bőringerek alkalmazását kell megkezdeni, egyidejűleg az arc elé helyezett arcmaszkon keresztül oxigén belélegeztetését szükséges biztosítani. A 0-4 Apgar-értékű újszülött szülőszobai intenzív ellátását azonnal meg kell kezdeni!

Ennek részeként a légcsőbe tubust vezetünk le, és az újszülöttet ballonnal haladéktalanul lélegeztetni kezdjük. Nem megfelelő szívfrekvencia esetén szívmasszázst végzünk, melyet szükség szerint gyógyszeres kezeléssel egészítünk ki.

Az Apgar-pontrendszer tehát egy gyors, egyszerűen alkalmazható állapot-megítélési mód, melynek alkalmazásával a világrajött újszülött korábbi méhen belüli állapotáról információkat nyerhetünk, valamint az azonnali ellátás szükségességéről dönthetünk.

Forrás: Anyák Lapja