Baba

Ezt az 5 dolgot pontozzák a baba születésekor

Hetven éve dolgozta ki egy amerikai aneszteziológus azt a pontozási rendszert, amit a mai napig alkalmaznak a baba megszületésekor azért, hogy rövid idő alatt meg tudják állapítani, milyen állapotban van megszületése után.
2023. Január 02.
Magzatmázas újszülött sír köldök elkötése közben
Getty Images

Virginia Apgar amerikai aneszteziológus az 1950-es években dolgozta ki rendszerét azzal a céllal, hogy a baba megszületése után gyorsan, rövid időn belül néhány standard segítségével megállapítható legyen, milyen állapotban van az újszülött.

Az aneszteziológus nevéből Apgar-értéknek elnevezett vizsgálat bizonyos jellegzetességeket figyel meg az újszülöttön, amelyeket a megszületés után első, majd ötödik percben is megnéznek. Erre azért van szükség, mert a kinti élethez való alkalmazkodás nem minden újszülött esetében történik ugyanabban az ütemben.

A különböző kategóriákban 0, 1 vagy 2 pontot kaphat a baba állapota az első és ötödik percben, azaz a maximum a 10/10-es Apgar-értékek lehet.

Az Apgar mérés során a következőket figyelik meg:

A: Appearance vagyis bőrszín. Ha a bőr színe rózsaszín az 2 pont, 1 pont, ha a végtagok kékek, teste rózsaszín, 0 pont, ha az egész újszülött kék, sápadt.

P: Pulse vagyis pulzus, szívverés. Az egészséges újszülöttnek percenként 100 fölött ver a szíve, ez a 2 pont. 1 pont, ha 100 alatt van, 0 pedig akkor, ha nem érzékelhető.

G: Grimace vagyis reflexek. A reflexek működését általában az orrgaratba vezetett puha szondával ellenőrzik. Jó, ha erre tüsszent vagy köhög az újszülött (2 pont), de legalább egy fintor, grimasz megjelenik az arcán (1 pont). 0 pont, ha a babából nem váltható ki a reflex.

A: Activity vagyis izomtónus. Az aktív mozgás 2 pont, a végtagoknál flexiók, beszűkült mozgás 1 pont, míg az ernyedt, petyhüdt izomtónus 0 pont.

R: Respiration vagyis légzés. A születés után a tüdőbe áramló levegővel indul meg a légzés. Ennek jele a sírás, ez 2 pontot jelent, a lassú, szabálytalan 1-et, míg ha nincs légzés, akkor 0-t.

 

Kép: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu