Baba

Mennyit számít az Apgar-érték?

Emlékszel még, mennyi volt a kisbabád Apgar-értéke a születése után? Számít ez egyáltalán? Utalhat-e a baba későbbi egészségi állapotára, fejlődésére, hogy milyen értéket mértek nála?
2018. Október 28.
A születés után határozzák meg az Apgar-értéket

“Az Apgar-érték egy olyan mérőszám, mely azt jelzi, milyen “hatékonysággal” alkalmazkodik egy újszülött a külvilághoz az anyaméh után” – magyarázza dr. Terri Major-Kincade neonatológus a Parents internetes oldalnak.

Az Apgar-rendszert az 1950-es években dolgozta ki Virginia Apgar amerikai aneszteziológus, elsődlegesen azzal a céllal, hogy gyorsan meg tudják állapítani, milyen állapotban van a születése után az újszülött. Az érték igazából az élet első óráiban számít igazán, hiszen ez alapján viszonylag könnyen el lehet dönteni, szükség van-e orvosi kezelésre, megfigyelésre vagy más beavatkozásra.

Az érték tehát nem “jósló eszköz”, nem vetíti előre, hogy mennyire lesz egészséges vagy éppen beteges egy kisbaba. A magasabb Apgar-érték nem garantálja, hogy mindig minden rendben lesz a gyermekkel, mint ahogy egy alacsonyabb értékkel született kisbaba is lehet tökéletesen egészséges, amikor felnő.

Mit is jelentenek a számok?

Az Apgar-érték a kidolgozójáról kapta a nevét, de rövidítésnek is tekinthető, hiszen a vizsgált jellegzetességek elnevezését összeolvasva szintén az APGAR szót kapjuk. A jellemzőket először a születés utáni első, majd pedig az ötödik percben vizsgálják (vagyis tulajdonképpen nem egy, hanem két Apgar-értékről beszélhetünk). Ez azért fontos, mert néhány babánál kell némi idő az alkalmazkodáshoz. A kategóriákban 0, 1 vagy 2 pontot kaphat a baba, vagyis egy “tökéletes” kicsi 10/10-es Apgar-értékekkel jön a világra – ez azonban egyáltalán nem gyakori! Az átlagos kisbabánál 7-8 körül vannak az Apgar-értékek. 6 pont alatt mindenképpen azonnali orvosi beavatkozásra van szükség.A – arc- és testszín. Ha a bőr színe rózsaszín, 2 pontot kap az újszülött, a végtagok vagy akár az egész test elkékülése vagy sápadtsága rossz keringésre utal. 1 pontot kap, ha a keze-lába sápadt, 0-t, ha az egész újszülött sápadt vagy kékes-szürkés színű.

P – pulzus. Az egészséges újszülöttnek percenként 100 fölött ver a szíve (2 pont). 1 pont, ha ez alatt van, 0 pedig akkor, ha nem érzékelhető.

G – grimasz. A reflexek működését általában az orrgaratba vezetett puha szondával ellenőrzik. Jó, ha erre tüsszent vagy köhög az újszülött (2 pont), de legalább egy fintor megjelenik az arcán (1 pont). 0 pont, ha a babából nem váltható ki a reflex.

A – aktivitás. Az aktív, spontán mozgás 2 pont, a beszűkültebb mozgás 1-et, míg a nem érzékelhető mozgás 0 pont.

R – respiráció, azaz légzés. A születés után a tüdőbe áramló levegővel indul meg a légzés. Ennek jele a sírás, mely, ha erős, 2 pontot jelent, a lassú és gyenge 1-et, míg ha nincs sírás (vagyis légzés), akkor 0-t.(Cikk forrása: smartparenting.com)Ez is érdekelhet: