Baba

Várjuk meg, amíg magától ül fel a baba

Hogy és mikor tanul meg felülni a baba? Tudjuk-e segíteni a folyamatot?
2024. Február 19.
baba ül
Kép: Getty Images

A nagymozgások elsajátításáról azt érdemes tudni, hogy egymásra épülnek, egy megadott sorrendben követik egymást. Ennek jó oka van: az egyre bonyolultabb mozgásformák, egyre erősebb, fejlettebb izmokat kívánnak meg. Magyarul, ahhoz, hogy a baba képes legyen felülni, például elég erős hátizomra van szüksége. Ezért nem lehet sürgetni a babákat, ezért nem lehet gyorsítani a folyamatot.

Ezért nem szabad ültetni a babát

Ha ezek az izmok nem elég erősek, akkor a baba még nem lesz képes magától felülni és megtartani magát. Ha mi ültetjük fel és megtámasztjuk vagy körbe párnázzuk, akkor sem lesz képes magától felülni, sőt, ezzel olyan testtartásra kényszerítjük, amitől ő még messze van. Ha ezt időnként megtesszük, akkor később gerincproblémákhoz is vezethet a siettetés.

Ekkor számíthatsz rá, hogy a baba felül

Az önálló üléssel valamikor 9-10 hónapos korban találkozhatsz, a leggyakoribb, hogy a baba négykézlábas helyzetből kiül oldalra és megtartja ezt az ülő pozíciót. Önálló ülésről akkor beszélhetünk, ha a baba felül magától, tárgyak után nyúl és nem dől el, hanem megtartja magát.

Várjunk türelemmel, amíg a baba magától eljut erre a mozgásfejlődési lépcsőfokra, ne siettessük és főleg ne hasonlítsuk össze más babákkal a fejlődését.