Kisgyerek

Mi mindent tudhat egy 9 hónapos baba?

Lássuk, hogy közeledve az egyéves születésnaphoz, mi mindent tud már egy baba.
2024. Január 09.
baba mászik
Kép: Getty Images

Nagyjából ebben az időszakban, 9-12 hónapos kor között, nagyot fejlődik a látás: már észleli a baba a mélységet.  „Az ún. vizuális figyelem, a látottak, a látott élmények feldolgozása érlelődik a sok-sok mozgás és a kezek finoman hangolt és irányított tevékenysége során. Kitágul a tér, egyre nagyobb kihívások várják a gyerekeket. A felegyenesedés is más rálátást ad a világra. A teret, a tereptárgyak egymáshoz való viszonyát, a mélységet és magasságot tanulják észlelni, feldolgozni, és mozgásukat ehhez igazítani” – foglalja össze a koragyermekkor.hu cikke.

Megjelenik a részletek iránti érdeklődés és megfigyelés, térben és síkban egyaránt. Ezért nagyon fontos, hogy téri kihívások is érjék a picit: legyünk sokat a szabadban.

„Körülbelül tíz hónapos kortól nézegetik a kicsik úgy a könyveket, hogy az nemcsak egy tárgy számukra, hanem valami, amiben színes dolgokat nézegethetnek. Ekkor még jobban érdeklik őket a fényképek, mint a rajzok” – hangsúlyozza a koragyermekkor.hu cikke.

A hallás is sokat fejlődik: egy 9 hónapos baba már  megkülönbözteti az ismerős személyek hangját, egyértelműen azt a személyt keresi, akinek a hangját hallja. Felismeri a nevét, szótagokat ismételget. Ahhoz, hogy hallási figyelme megfelelő legyen, érdemes sokat beszélni, énekelni, mondókázni.

Megjelenik az ok-okozati összefüggések felfedezése, például abban, ahogy játszik: ha magához húz egy játékot zsinóron, akkor felfedezi ennek összefüggéseit. Ha kérjük, odaadja a tárgyat, játékot, meg is keresi, ha eldugjuk azt.

Fejlődik az emlékezetük: képesek felidézni, hol szoktak lenni a tárgyak, illetve hol látták azokat utoljára.  

Egy 9 hónapos baba már az anyanyelvén gagyog, egyértelmű gesztusokat használ, ha ki akarja magát fejezni. Az önkéntelenül kiejtett szótagokból és szótagkapcsolatokból ebben az időszakban megjelennek a szavak.

Fontos ebben a korszakban az önállósodási törekvések megjelenése: önállóan szeretne (és tud) inni, a szájához tartott pohárból inni kezd. Tányérjából darabos ételt önállóan eszik. Segíteni próbál az öltözésnél.

Kilenc hónapos kor környékén megjelenik a négykézlábra állás és így a hintázás előre-hátra, az önálló mászás, ülés. Kilenc és tizenkét hónapos kor között látványos új elemekkel bővül a mozgásrepertoár. A korszakunk végén már felkapaszkodhatnak és felállhatnak, és van, aki megteszi első önálló lépéseit. A legtöbb időt azonban még kúszással vagy mászással töltik.

(koragyermekkor.hu)