Baba

Nekik segít a Dévény-torna

A Dévény-módszer, azaz a Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszer (DSGM) nevét megalkotójának, Dévény Annának nevéből kapta. Lássuk, kiknek segít ez a módszer.
2024. Június 03.
baba
Kép: Getty Images

A Dévény-módszer két tevékenységi területből áll: az egyik az egyéni kezelés útján zajló speciális manuális technika, a másik a csoportos formában zajló, zenére történő mozgásképzés.

A speciális manuális technikát DSGM-szakgyógytornász kézzel végzi: az izommozgatási technikával megszünteti az izmokban érezhető feszességeket, zsugorodásokat, izomtónus eltéréseket. Az izmokban található idegvégződések kézzel, a bőrön keresztül történő ingerlése elősegíti a végzett mozdulat idegrendszeri tudatosulását. A speciális izommozgatási technika segítségével képessé teszi az izomzatot arra, hogy az idegrendszerből érkező parancsokat a lehető legtökéletesebb módon végrehajtsa.

A csoportos formában, zenére történő mozgásképzés során pedig négyéves kortól kezdődően egészséges és enyhe mozgásproblémával rendelkező gyermekek, felnőttek számára tartanak esztétikus mozgásképző órákat.

A Dévény-módszer szinte valamennyi mozgásprobléma esetén sikeresen alkalmazható, eredményei kimagaslóak. A módszer eredményesen alkalmazható, ha a gyerek testtartásában aszimmetriát, elmaradást tapasztalunk. Ezek közé tartoznak az izomtónus zavarok feszes és hipotón formái, cerebral paresis, ortopédiai kórképek, lábtartási rendellenességek, szindrómákhoz kapcsolódó izomtónus zavarok, perifériás idegsérülések, szopási nehezítettség, beszédproblémák.

Az alábbi tünetekkel (a teljesség igénye nélkül) érdemes felkeresni:

  • ha a baba a fejét csak az egyik irányba fordítja
  • megkésett mozgásfejlődés
  • szopási problémák

Minél korábban kérünk segítséget, annál hatékonyabb lehet a kezelés, ugyanis az idő előrehaladtával az idegrendszer regenerációs képessége csökken.