Baba

Kinek segít a Dévény-torna?

Kiknek segíthet a Dévény-torna, és mikor érdemes a szülőknek ezt a módszert igénybe venniük gyermekük számára?
2019. Szeptember 02.
Kinek segít a Dévény-torna?

“A Dévény-módszer, azaz a Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszer (DSGM) nevét megalkotójának, Dévény Annának nevéből és a módszer két fő területének megnevezéséből kapta” – olvasható a Dévény Alapítvány honlapján.

A Dévény-torna megismeréséhez Mézám Zsuzsanna, DSGM-szakgyógytornász, okleveles fizioterapeuta segítségét kértem, aki egyúttal azt is elmagyarázta, kiknek és miben segít ez a módszer.

Kérem, hogy mutassuk be a szülőknek a Dévény Speciális manuális technika-Gimnasztika Módszer főbb jellegzetességeit! Hiszen sokan Dévény-tornaként emlegetik ezt a módszert, pedig maga az elnevezés is kétféle tevékenységet jelöl.

A Dévény-módszer két tevékenységi területből áll. Az egyik a speciális manuális technika (SMT), mely egyéni kezelés formájában zajlik. A DSGM-szakgyógytornász a kézzel végzett izommozgatási technika segítségével megszünteti az izmokban érezhető feszességeket, zsugorodásokat, izomtónus eltéréseket. Az izmokban található idegvégződések kézzel, a gyermek bőrén keresztül történő ingerlése elősegíti a végzett mozdulat idegrendszeri tudatosulását. A kezelések mindig a szülő jelenlétében, a gyermek életkorának és az idegrendszer érettségi állapotának megfelelő mozgások végzése közben történnek, tehát valóban nevezhető tornának.

A másik tevékenységi terület a csoportos formában, zenére történő mozgásképzés. Az életkor és a mozgásállapot figyelembevételével négyéves kortól kezdődően egészséges és enyhe mozgásproblémával rendelkező gyermekek, felnőttek számára tartunk esztétikus mozgásképző órákat.

Miben rejlik a DSGM hatékonysága? Miben más ez a módszer?

A manuális technika kezelések és a csoportos mozgásképző órák alkalmával is törekszünk az esztétikus, hibátlan mozdulatok kivitelezésére.

Az egyéni kezelések esetében legfontosabb talán az érintés, a közvetlen kapcsolat a gyermek és a terapeuta keze között. A gyógytornász egyik kezével megtámasztja a gyermek törzsét, korrigálja a végtagok mozdulatait, közben másik kezével a speciális izommozgatási technika segítségével képessé teszi az izomzatot arra, hogy az idegrendszerből érkező parancsokat a lehető legtökéletesebb módon végrehajtsa.

Kiknek segíthet a DSGM? Mikor érdemes a szülőknek a Dévény-módszert igénybe venniük gyermekük számára?

A Dévény-módszer szinte valamennyi mozgásprobléma esetén sikeresen alkalmazható, eredményei kimagaslóak a csecsemők és kisgyermekek mozgásfejlesztése terén.A módszer eredményesen alkalmazható, ha a gyermek testtartásában aszimmetriát, mozgásfejlődésében elmaradást tapasztalunk. Ezek közé tartoznak az izomtónus zavarok feszes és hypoton formái, cerebral paresis, ortopédiai kórképek veleszületett és szerzett esetei, pl. ferde fejtartás, lábtartási rendellenességek, szindrómákhoz kapcsolódó izomtónus zavarok, perifériás idegsérülések, szopási nehezítettség, beszédproblémák, orofaciális problémák.

Melyek azok a gyanús tünetek, amelyek a laikus szülők számára is észre vehetőek, és amelyek arra utalhatnak, hogy gond van a gyermek fejlődésével?

A teljesség igénye nélkül néhány jellemző tünetet kérném, hogy mutasson be az olvasóknak.A csecsemők testtartási aszimmetriái gyakran már a magzati életben kialakulnak, az enyhébb esetek a szülő számára az első hetekben, hónapokban nehezen észre vehetők. Ez esetben az újszülött a fejét csak az egyik irányba fordítja. Ha ez a helyzet huzamosan fennáll, a baba feje ellaposodhat, a gerincében és a testtartásában kompenzáló ellenirányú görbület alakulhat ki, tehát érdemes az aszimmetriát minél hamarabb megszüntetni.Gyanújel lehet a megkésett mozgásfejlődés, ennek hátterében izomtónus problémák állhatnak, mely lehet fokozott vagy csökkent izomtónus. Minden gyermek mozgásfejlődési üteme egyedi, nem szerencsés őket egymáshoz hasonlítani, mégis vannak olyan jelek, melyek fennállása esetén tanácsos szakember segítségét kérni. Ezek közül néhányat említek: újszülött korban jelentkező szopási problémák, 2 hónapos korában hason fekve fejét nem emeli, nem fordítja át egyik oldalról a másikra. 3-4 hónapos korában nem tűri a hason fekvést, mellkasát nem emeli, alkarjain nem támaszt. 3 hónapos kora után kezeit szorosan ökölben tartja, nem fogja meg a kezébe adott játékot, öltöztetésnél karjait nehéz megemelni, fél éves korában még nem fordul a hasáról a hátára és hátáról a hasára.

Mely életkorban tud hatékony segítséget adni a Dévény-módszer? Számít-e az időfaktor a kezelések szempontjából?

A tartási aszimmetriák esetén a néhány hónapos korban megkezdett kezelés a leghatékonyabb, mert a kóros tartás ekkor még kevésbé rögzült. Mozgásfejlődési elmaradások esetén is érdemes a korai időszakban segítséget kérni, mert az idő múlásával az idegrendszer regenerációs képessége csökken.

Mi az útja annak, hogy egy kisgyermek DSGM-kezelést kaphasson? Szakorvosi javaslat alapján lehet igénybe venni a kezeléseket? Honnan tudhatjuk, hogy képzett terapeuta kezei közé kerültünk?

A DSGM-kezeléseket a Dévény Anna Alapítványban és vidéki hálózatában, illetve az Alapítvány keretein kívül dolgozó DSGM-szakgyógytornászoknál lehet elérni (pl.: Korai Fejlesztő központok, kórházak, egyéni vagy társas vállalkozások).A Dévény Anna Alapítványban történő kezelésekhez szakorvosi beutaló szükséges. A gyermek első alkalommal a DSGM tünettana alapján állapotfelmérésen vesz részt, ennek eredményről írásos véleményt kap a szülő. Sok esetben elegendő a szülőnek néhány jó tanácsot, otthon végezhető játékos feladatot adni, amivel segíteni tudja gyermeke mozgásfejlődését és kontrollvizsgálatra is kapnak időpontot. Ha a kezelés szükséges, az állapotfelmérést követően a gyermekek általában heti egy alkalommal részesülnek Dévény-terápiában.Ha az Alapítvány központja a szülő számára nehezen megközelíthető, a szülő tájékoztatást kap a lakóhelye közelében dolgozó, az Alapítvány által javasolt DSGM-szakgyógytornászok elérhetőségéről.

Ha megosztható – a páciens anonimitását megőrizve- megosztana-e az olvasókkal egy emlékezetes vagy különleges gyógyulástörténetet?

Minden gyermek gyógyulása különleges, egyedi történet. Megtisztelő, amikor a szülő az ő legdrágább kincsét a kezembe adja. Nagy felelősséget is jelent, hogy a mozgásfejlesztés mellett egyéb képességek – látás, hallás, manipuláció, szem-kéz koordináció – fejlődésére is figyeljünk, és ha szükséges, a gyermeket a megfelelő szakemberhez irányítsuk.Számomra az extrém koraszülött, 24-26. hétre született kisgyermekek mozgásfejlesztése a legkülönlegesebb, hiszen előfordult több esetben, hogy a valós születési dátum előtt már kezeltem a csecsemőt. A hosszú hetekig inkubátorban töltött időszakban a baba fejlődése másképp alakul, mint azoknál a gyermekeknél, akik ezt az időt még az anyaméhben töltik. Az alapvető életfunkciók fenntartása, a lélegeztetés gépekkel megoldható, emiatt a baba háton vagy hason fekszik az inkubátorban. Az egyoldalú fejtartás miatt gyakran izomzsugorodásokkal, kényszertartásokkal kerülnek kezelésre, melyek megszüntetése a néhány kilós, kicsi csecsemőnél nagy gondosságot, óvatosságot igényel.A csecsemő kezelése mellett igyekszem megismerni az édesanyát, segítséget nyújtani neki a koraszüléssel kapcsolatos trauma feldolgozásában. Ezt nagyon fontos dolognak tartom, hiszen a gyermek és az édesanya egységet alkot, a gyermek jobban fejlődik, ügyesedik, ha az édesanya nyugodt, kiegyensúlyozott. Otthon végezhető játékos feladatokkal, praktikus tanácsokkal próbálom segíteni a gyermek mozgásfejlődését.Kapcsolódó cikkeink: