Baba

Itt a bizonyíték, hogy nem rontod el, ha felveszed a babád

"Soha nem teszed le? Elkapatod!" "Nem félsz, hogy elrontod?" "Tanítsd meg magától megnyugodni, addig, amíg nem késő!" Ismerősek ezek a mondatok? Biztos te is hallottál hasonlókat kisbabád születése után a barátaidtól, családtagjaidtól.
2017. Január 13.

Tartsd őt a karodban, amilyen gyakran csak tudod

Épp, hogy csak megszülted a kisbabádat, de máris azt hallgatod még a gyermekorvostól is, hogy ne legyen állandóan a karodban a kisbabád, mert elrontod őt? Abszurd.

“A fiaim most 4 és 9 évesek” – meséli egy édesanya. “Szabályosan könyörögnöm kell nekik, hogy az ölembe üljenek vagy átöleljenek engem, ahogy azt babaként tették. Akkoriban nem tudtam, függetlenek, önállóak lesznek-e valaha, de már tudom, hogy igen, ezért is bosszantanak utólag a káráló mondatok.

Babaként a nap 24 órájából akár 24-ben a karomban voltak, erre volt szükségük. Amint letettem őket, sírni kezdtek. Talán le kellett volna tennem őket, talán hagynom kellett volna, hogy maguktól nyugodjanak meg, de az ösztöneim azt súgták, ha sírnak, vegyem fel őket. Az ösztöneimre hallgattam, akkor is, amikor ítélkező pillantásokat kaptam ezért.

Kiderült, az ösztöneim jókat súgnak. A babákat ugyanis fel kell venni, meg kell nyugtatni, valahányszor nyugtalanok. Nem is lehet ellenállni nekik: az az elképesztő édes pofi és utánozhatatlan babaillat!

A szó szoros értelmében nem lehet elrontani egy babát, sőt, a kutatások szerint az, hogy minél többet a közelünkben legyenek, létfontosságú az egészségük és fejlődésük szempontjából.”

A Pediatrics című szaklapban jelent meg egy tanulmány arról, milyen fontos a testkontaktus a koraszülött babák számára. És nemcsak az első heteikre van hatással, ha édesanyjuk közvetlen közelében lehetnek. 20 évre előrevetíti, mekkora jelentősége van ennek – azok a koraszülöttek ugyanis, akik csecsemőként sűrűn megtapasztalhatták, mi az a bőrkontaktus, felnőttként magasabb intelligenciával rendelkeztek, jobb állásuk és magasabb fizetésük volt. Azok a babák, akik édesanyjuk bőrén pihenhettek, az iskolában jobban teljesítettek, kevésbé voltak hiperaktívak és agresszívek, ritkábban hiányoztak.

Ez a tanulmány kifejezetten a koraszülött babákra irányult, akik persze sokkal érzékenyebbek, de az időben érkezett kisbabákra irányuló kutatások is hasonló eredményeket hoztak. Azoknak a csecsemőknek, akik édesanyjuk testén pihenhettek az első napokban, stabilabb volt a szívverésük és légzésük, kevesebbet sírtak és nagyobb arányban váltak anyatejjel táplált kisbabává.

Az, hogy a kisbabádat a karodban tartod, nemcsak az első napokban fontos. Sok-sok héttel a születés után is pozitív hatással van a babákra a közelséged. Elégedettebbek, gyakrabban esznek, kevésbé nyugtalanok, hamarabb megszűnnek a kólikás tüneteik (emelje fel a kezét, aki bármit megtett volna a 6 hetes kólika csúcsán, hogy végre véget érjen a sírás!).

Az oltással járó fájdalmat is csökkenti

Arra irányuló kutatások is vannak, miként befolyásolja a csecsemő fájdalmát az édesanya közelsége. Az eredmények szerint, ha a kisbabádat az öledbe veszed, csökken a fájdalom, amit a kötelező és választható oltások közben érez.

Az agy érését is segíti

A testkontaktus a szoptatáskor alapértelmezett, de a tápszeres babák is jobban kötődnek édesanyjukhoz, ha gyakran a közelükben lehetnek, és tápszerezés közben is megvalósítható a “gyógyító” bőrkontaktus. Dr. Raylene Phillips szoptatási tanácsadó publikációjában kifejti, hogy a csecsemők agyának optimális fejlődését is segíti, ha édesanyjuk közvetlen közelében vannak. “Az agyban található amygdala fejlődése számára kritikus időszak a születés utáni első két hónap. Az amygdala mélyen az agy közepén található, a limbikus rendszer része, felelős az érzelmi tanulás és a memória fejlődéséért és a szimpatikus idegrendszer működéséért. A bőrkontaktus aktiválja az amygdalát a prefrontális-orbitális pályán keresztül, ezáltal közreműködik az agy érésében.Még sorolhatnánk a tudományos magyarázatokat arra, milyen fontos, hogy minél több legyen az anya és a baba közötti testkontaktus. De a fentiek is épp elég érvek ahhoz, hogy biztos legyél benne: nem tudod elrontani a babád azzal, hogy az öledbe veszed. Ennek az esélye nulla.Épp az ellenkezője igaz. Számos kutatás irányul arra, mennyire negatív hatással van a kisbabákra, ha nem lehetnek édesanyjuk közelében. Bárcsak elmondhatnánk ezt mindenkinek, akinek valaha is kétségei támadtak, hogy jól teszi-e, ha állandóan a karjaiban tartja a gyermekét. Szerencsére egyre több édesanya inkább az ösztöneire, és nem a tanácsadókra hallgat. És nem igényel mindenféle kutatási eredményeket ahhoz, hogy tudja, a kisbabát egyenesen az ő ölelő karjaiba tervezték. De ha neked még mindig kétségeid vannak, akkor csak keresgélj tovább, folyamatosan újabb és újabb tanulmányok bizonyítják, hogy a kisbabádnak azzal adhatod a legtöbbet, ha veled lehet.Ezeket is olvasd el testkontaktus témában: