Baba

20 kérdés, amitől falra mászol szülés után

A terhesség alatt már megedződsz, ha az akkor sorjázó kérdések és megjegyzések kereszttüzében is sikerül normális tartományban tudni a vérnyomásod. Aztán szülés után jön az újabb roham. Posztnatális okosságok a nagyérdeműtől.
2015. Augusztus 24.

Készülj fel a kérdésekre!

Van elég tejed?

Gyere, ugorj ide mellém, miközben szoptatok, csekkold! Pont ez az a kérdés, amivel örökké stresszel a védőnő és a gyermekorvos is. A baba hízik, boldog, nyilván van. De ha nincs, akkor segít majd egy szakképzett szoptatási tanácsadó.

Mikor adsz már neki teát/almalevet/hurkát? XY már három hónaposan kapta ezeket!

Egy igény szerint szoptatott babának nem kell az anyatejen kívül semmit adni hat hónapos koráig, a hozzátáplálást is elég bőven utána elkezdeni, hogy megtanult biztonsággal ülni. Az emésztőrendszere is fejletlen, a legjobb számára az anyatej. És tudom, hogy úgy is felnőtt egy halom ember, de a tudomány jelenlegi állása szerint ez most a legideálisabb neki.

Veletek alszik? Soha többé nem fogod kirobbantani a hálótokból!

Tudtad, hogy ez az egyik legelavultabb nézet, amit még a régi vágású (szak)emberek hangoztatnak? A babának ránk van most szüksége, mert kilenc hónapig együtt lélegeztünk, a testközelség ad neki biztonságot. Alszunk eleget külön, és amíg ez mindenkinek megfelel – az apját is beleértve – így is marad.

Miért sír? Mi a baja? Ugye nem veszed fel már megint?

Kicsi, fejletlen az emésztő- és idegrendszere, anyahiánya van, fáj a hasa, túl sokan vagyunk körülötte és nem szeret idegenek kezében lenni… De igen, felveszem, megdajkálom, megszoptatom, mert szüksége van rám. Egy csecsemőt nem lehet elkényeztetni.

Tápszerezel? De ugye tudod, hogy ez a könnyebbik út?

Ugye tudod, hogy ez az a kérdés, amit nagyon rosszul tettél, hogy feltettél, mert nagyon fájó pontra tapintottál? Mindent megtettem, hogy legyen tejem, én sajnálom a legjobban, hogy így alakult. Ne bánts érte!

Elég nyúzottnak tűnsz, pihensz eleget?

Kétóránként szoptatok, közben a háztartást is vinni kell, van egy nagyobb gyerek is a láthatáron, természetesen minden reggel fitten, frissen pattanok ki az ágyból!

Hány kiló van rajtad pluszban?

És rajtad? Mennyi a testtömeg-indexed? Mikor menstruáltál utoljára? Kilenc hónap alatt rakódott rám, legalább ennyi idő kell, hogy helyreálljon a rend.

Nem fázik/nincs melege a kicsinek ebben a ruhában?

Köszönöm a kérdést, bízd rám, hogy az anyukájaként helyesen ítélem meg.

Nekünk még a pelenkát is mosni kellett, tudod, hogy jó dolgod van az eldobhatókkal?

Tudom. De megsúgom, az én gyerekemen is mosható pelenka van.

Mikor jön a tesó?

Amikor már nem jön a fülemen is anyatej, kikászálódtam a gyermekágyi vérzésből, illetve idegbaj nélkül tudom kézben tartani az életem. Kicsit korainak és elhamarkodottnak érzem még a kérdésed.

A gátsebed hogy van?

Meg tudod nézni, gyere velem a fürdőbe!

Átalussza már az éjszakát?

Nem, és nem is kell neki, ugyanis ez idegrendszeri fejlettségtől függ. És nem, nem hagyom sírni, hogy leszokjon az ébredésekről, mert azzal csak azt erősítem benne, hogy a világ nem reagál az igényeire.

Jó baba?

Ezt a kérdést már akkor sem értettem, amikor nem volt gyerekem. Milyen tud lenni egy csecsemő? Nem beszél vissza, csak eszik, alszik, pisil-kakil.

És, van már napirend?

Van. Valamikor felkel, eszik, alszik, ürít, este fürdés, majd elölről.

És mivel kötöd le magad abban a sok szabadidődben, míg a kicsi alszik?

Manikűr, pedikűr, fodrász, shoppingolás, jóga, wellness, mellette pedig írom a doktori disszertációmat, meg vállalom mások helyett is szakdolgozatírást, mert annyira ráérek!

Csak egy kis náthám van és hőemelkedésem, ha nem adok puszit a babának, mehet a babalátogatás, ugye?

Nem.

Kire hasonlít?

“A” héten rám, “B” héten az apjára. Ez az a kérdés, amiben soha, senki nem fog egyetérteni, viszont örökké ad beszédtémát mindenkinek.

Nem hiányzik az igazi szülésélmény császárosként?

Mivel a császárnak köszönhetem, hogy mindketten élünk, nem is értem a kérdést.

Nem vagy te túl kényes? A nagymama szülés után pár nappal a szőlőben kapált.

Azért ezek a városi legendák keményen tartják magukat – a gyermekágy régen is gyermekágy volt, a komatálat meg szorgosan küldték, hogy az újdonsült anyukának ne legyen gondja semmire. De nem vitatom amúgy, hogy a női felmenőink kemény arcok voltak.

Az intimtornát csinálod már, ugye?

Aggódsz a szexuális életemért? Csak egy örök klasszikussal tudok riposztolni: jó szűkre stoppolt a nőgyógyászom odalent, nem lesz baj!

Kapcsolódó cikkek: