Kisgyerek

Aszfaltkréta házilag – jó móka és olcsóbb is

A gyerekek nagy kedvence, az aszfaltkréta házilag is simán elkészíthető. Szuper családi móka a készítése, és persze olcsóbb is, mint a bolti verzió.

Íme a házilag elkészített krétánk

Kislányként imádtam krétával telerajzolni az aszfaltot a nyári szünetben, az utcánkban lakó gyerekekkel kifestettük a járdákat, az úttestet. Persze rajzoltunk ugróiskolát is, és végigugráltuk a nyarat.

Az aszfaltkréta házilag is készíthető, jó móka az elkészítése, és persze olcsóbb, mint a bolti verzió. 1 kg modellgipsz ára kb. 300 Ft, míg egy fél kg-os (15 db) kréta ára 1500 Ft körül mozog. Vízfesték, vagy tempera rendszerint amúgy is van otthon, ebből elég egy 1-2 kiskanálnyi.

Hozzávalók:

– Modellgipsz

– Víz

– Tempera

– Műanyag dobozok a keveréshez (kiváló pl. nagyobb tejfölös, margarinos, fagyis doboz)

– Ragasztószalag

– Műanyag fólia

– Papírgurigák

A krétakészítés és a rajzolás maszatolós tevékenység, minden csupa gipsz és krétapor lesz, ezért ne az ünnepi ruháinkban végezzük.

Az aszfaltkréta elkészítése

Aszfaltkréta házilag - jó móka és olcsóbb is

A papírgurigák lesznek az öntőformák. Mi a folpack, illetve az alufólia gurigáit használtuk erre a célra, mert átmérője pont megfelelő: se nem túl vastagok, se nem túl vékonyak. Ha nincs ilyen otthon, akkor bármilyen vastagabb kartonból készíthetünk hengereket.

Ezeknek a hengereknek az alját alaposan beragasztjuk a ragasztószalaggal, hogy ne folyjon ki majd belőle a gipsz.

A gurigák belsejét sütőpapír hengerekkel béleltük ki, hogy ne tapadjon majd bele a papírba a kréta. A gipszet műanyag dobozban érdemes keverni színezett vízzel, a csomagoláson található javaslat szerint, a lényeg, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk.

Alapos keverés után ezt a színes masszát lapátoljuk a gurigába, vigyázva, hogy a bélésként használt sütőpapírt ne gyűrjük bele. Érdemes közben kicsit óvatosan megütögetni, hogy ne legyen levegős, és emiatt lyukacsos a krétánk.

Ha készen vagyunk, tegyük egy pohárba függőlegesen a krétát, majd hagyjuk száradni, legalább 2-3 napig.

Mi már nem bírtuk ki, és másnap leszedtük róla a gurigát, és úgy szárítottuk tovább a krétákat.

Ha már száraz, irány az utca, játszótér, kert és jöhetnek a krétarajzok.

Játék tippek aszfaltkrétázáshoz

Rajzolunk a krétával girbegurba folyamatos vonalat, hullámokkal, kanyarokkal, itt-ott megszakítva azt. Ezután a gyerkőcöknek végig kell menniük a vonalon, mintha kötéltáncoson lennének. Ahol a szakadás van, ott át kell ugrani a túloldalra.

A gyerekeim imádják az árnyékrajzolást: mindennek körberajzolják az árnyékát, gyereknek, fának, magasabb szárú virágnak. Azt is megtapasztalták, hogyha nem dolgoznak elég gyorsan, az árnyék időközben “elmászik”.

Aszfaltkréta házilag - jó móka és olcsóbb is

Így lesz krétarajzzal a kislányból királylány

A krétarajzok varázslatos világba vihetnek el minket, és a közös mókából még remek fotó is születhet: léggömbön szállhatunk, űrben repülhetünk, vagy királylánnyá változhatunk általa. Vegyük hát elő a krétát, és készítsünk vidám képeket a krétarajzokkal! Fotózz létráról, vagy egy fa tetejéről.

Ötleteket A Napfény illata blogban találsz.

Aszfaltkréta házilag - jó móka és olcsóbb is

Tartsd jól a lufikat!

A szerző “A napfény illata” címmel népszerű blogot vezet, de megtalálod a Facebookon isKapcsolódó cikkeink: