Gyerek

Így foglald le a gyereket az esős nyári napokon!

Végre nyaral a család, ám a várva várt vakáció rögtön egy kiadós, kétnapos esőzéssel kezdődik. Mit tehetünk, ha nem akarjuk az egész napot a négy fal között búslakodva, a tévé képernyője előtt tölteni a gyerekekkel?
2014. Július 14.

Egy japán közmondás szerint örülni kell, az esőnek, mert ha nem örülünk, akkor is esik. Ez így van, próbáljunk jó képet vágni a vacak időhöz és fricskát mutatva az időjárásnak, “csakazértis” jól érezni magunkat.

Kerti felfedezősdi

Ha az eső nem párosul orkánerejű széllel, és egyébként a hőmérséklet kellemes, akkor elég, ha mindenkire egy jó kis vízhatlan esőkabátot és gumicsizmát adunk, és irány a kert, vagy a legközelebbi park. A természet ilyenkor a kevésbé ismert arcát mutatja, előbújnak a giliszták, a csigák, és még békával is találkozhatunk. A gyerekek kaphatnak homokozó lapátot, vödröt, és akár egy kis várost is építhetnek az esőben ázó állatoknak. Ha elég ügyesek, akkor egy bottal, vagy a lapáttal medret is vájhatnak a csordogáló esővíznek, amin papírhajókat is úsztathatnak.

Bunkerépítés

A legizgalmasabb dolog az esőt közvetlen közelről figyelni, de úgy, hogy közben mi magunk nem ázunk meg. Ha van gyorsan összeszerelhető sátrunk, mindenképp állítsuk fel, és “költözzünk be” 1-2 órára. Sokkal izgibb úgy uzsonnázni, hogy közben a fejünk felett pár centivel kopog az eső a sátorvásznon. Ha nincs sátrunk, akkor építhetünk egy bunkert is. Ehhez felhasználhatunk a szerszámoskamra mélyéről bármilyen bútorlapot, rissz-rossz széket vagy deszkát. A lényeg a közös munka öröme, és az, hogy együtt létrehozzunk egy olyan kis fészket, ahova nem esik be az eső. Itt aztán tarthatunk mesedélutánt, rendezhetünk esőcsepp-számláló versenyt, vagy csak csendben hallgathatjuk a természet hangjait.

Esőfestés

Ha van otthon por alakú festék, akár egy használaton kívüli, megunt szemhéjpúder is megteszi, akkor indulhat a festős program. Még a lakásban tetszés szerint rendezzük el a porfestéket egy papíron, majd tegyük ki az esőre. Hagyjuk ázni, és közben figyeljük, ahogy a por oldódik a cseppek alatt. Mielőtt a papír végképp elázna, hozzuk be, és szárítsuk meg. De elővehetjük az aszfaltkrétákat is, és keressünk egy nagyobb járdafelület. Rajzoljunk minél színesebb ábrákat: szivárványt, állatkertet, naplementét. Érdekes megfigyelni, hogy az esőben másképp viselkedik a kréta, mások lesznek a színek is!

Benti játékok

Legyen a jelszó: csináljunk valami újat! Ne az unalomig játszott társast vegyük elő, ne a százszor elmesélt mesekönyvet bújjuk közösen, hanem használjuk a fantáziánkat. A kinti esős borús idő ugyan ideig-óráig ráülhet a hangulatunkra, de ne hagyjuk magunkat, egy kis kreativitással szuper napot varázsolhatunk így is . Készítsünk saját társasjátékot kartonpapírból, amit együtt színezünk, rajzolunk a gyerekekkel. Találjunk ki hozzá egy jó kis történetet, alkossunk szabályokat. A bábuk lehetnek kavicsok, dobókocka híján kis lapocskákra írjunk számokat, amiből mindig húzunk. Rendezzünk nyári maszkabált! A rendelkezésünkre álló ruhákból, egy kis smink és kiegészítők segítségével remek murit csaphatunk. Tartsunk mesélős-rajzolós délutánt. Kezdjük el a mesét, és kérjük meg a gyereket, hogy folytassa. Utána rajzoljuk le az egészet közösen, akár képregényformában is. A lényeg, olyan dolgot csináljunk együtt, ami nem a megszokott, és az egész család örömét leli benne.