Kisgyerek

Nyolc szórakoztató festési technika a gyerekkel

Az ecsettel való festés és az ujjakkal nyomdázás mellett számos különleges és szórakoztató festési technika létezik. A következő kézműveskedésetekhez ezek közül ajánlunk nyolcat.
2024. Február 07.
(Kép forrása: Getty Imges)

Buborékos festés

Ehhez az izgalmas technikához keverjetek ki befőttes üvegekben vagy műanyag poharakban festékeket 1 vőkanál akril festékből, 2 evőkanál mosogatószerből és 2 evőkanál vízből. Készítsetek szívószál buborékfújót, majd mártsátok a festékekbe, és fújjatok színes buborékokat a papírra, amik különleges képet alkotnak, miután kipukkadtak.

Krumplinyomda

Egy nagyon régi, de nagyon szórakoztató technika a krumplinyomdázás. Vágjatok félbe egy-két burgonyát, majd karcoljatok bele valamilyen mintát vagy nyomjátok bele sutikiszúróval, és ezt faragjátok körbe. Amikor készen vannak, mártsátok színes festékbe és mehet is a nyomdázás.

A sószórós módszer

Ennél a festési technikánál folyékony ragasztóval rajzoljatok valamilyen mintát a papírra, majd erre öntsetek sót, hogy domborúan kiadja a mintát. Egy rövid időre hagyjátok száradni, majd a felesleges sót öntsétek le a lapokról. Ezután keverjetek vízfestékkel vagy temperával kisebb tálkákba híg, vizes festékeket, majd ecset segítségével vigyétek fel a sós részekre, megszínezve ezeket.

Szimmetria-festmény

Ennél a módszernél használhattok egy sima rajzlapot vagy akár valamilyen formára vágottat. A papírt hajtsátok félbe, majd nyissátok ki. Nyomjatok festékpöttyöket az egyik oldalra, elszórtan, több színt, majd hajtsátok vissza félbe. Ezután nyomkodjátok szét a festéket – miután kinyitjátok, egy különleges színátmenetes, szimmetrikus mintát kaptok majd.

A lefolyatós módszer

Használjátok ki a gravitáció erejét, és készítsetek olyan képet, amin végig szaladnak a festékcsíkok. Ehhez vastagabb kartonpapírból készítsetek fordított „V” alakú állványt, amihez ragasztóval vagy gemkapoccsal rögzíthettek rajzlapot. Tegyetek hígabb festékkel kisebb nagyobb pöttyöket a lap tetejére, majd várjatok, amíg lefolyik a minta. Szuper felhős-esős képet készíthettek így, ha a végén vattából ragasztotok fel felhőket.

A ragasztószalagos módszer

Ehhez a technikához válasszatok vastagabb rajzlapot, akár nagyobb méretben, majd maszkolószalaggal ragasszatok fel csíkokat úgy, hogy különböző geometriai formákat adjanak. Vigyetek fel egy vagy többszínű festéket ecsettel, majd száradás után egyszerűen húzzátok le a ragasztót.

Márványos festés borotvahabbal

Ehhez a festési technikához szükségetek lesz egy nagyobb tálra, amibe nyomjatok ki egy nagyobb adag borotvahabot. Erre csepegtessetek színes festékpöttyöket, majd fordítsatok rá egy lapot és így készítsetek rá márványos lenyomatot. A felesleges habot húzzátok le róla egy vastagabb kartonpapírral. Ebben a videóban láthatjátok a folyamatot.

Festés műanyag villával

Szintén egy nyomdázós technika, ha műanyag villákat mártotok festékbe és azzal készítetek lenyomatokat. Szuper virágos képeket, szörnyecskéket, állatokat nyomdázhattok így, ha belerajzoltok feketével körvonalakat is.

(via, via, via, via, via)