Kisgyerek

Hét kreatív nyomdázási technika a gyerekekkel

A készen vásárolható nyomdák mellé érdemes készítenek néhány saját verziót – aminek csak a képzeletetek szab határt. Ezekhez adunk néhány tippet!
2024. Február 11.
(Kép forrása: Getty Images)

Nemrégiben kreatív festési technikákra hoztunk nektek ötleteket, most pedig nyomdázáshoz mutatunk hasonlókat!

Nyomda műanyagkupakokkal vagy parafadugókkal

Nagyon változatos nyomdákat készíthettek, ha van otthon néhány műanyagkupakotok és/vagy parafadugótok. Ami még szükséges, az némi szivacslap: ebből vágjatok ki formákat, betűket, geometriai alakzatokat stb., majd ragasszátok le egy-egy kupakra vagy dugóra. Száradás után festékbe mártva már nyomdázhattok is velük!

A klasszikus krumplinyomda

Egy-két burgonyából is lehet nyomda: vágjatok belőle vastagabb szeleteket, és ezekre faragjatok különböző mintákat. Kerülhet egy nagyobb minta egy szeletre, vagy akár több kicsi egy különlegesebb mintázathoz.

Nyomdahenger szöszölőből

Az öntapadós szöszlehúzó henger könnyedén nyomdahengerré változtatható. Ehhez is szivacslapra lesz szükségetek: vágjatok ki belőle kisebb-nagyobb alakzatokat, majd ragasszátok a hengerre. Ha kész, ecsettel vigyétek fel a különböző színű festékeket a mintákra, vagy az egészet görgessétek végig egyszínű festékben, majd mehet is a nyomdázás.

Zöldségdarabokból nyomda

A különböző zöldségekből is lehet nyomda. Egy vékony szelet paprikával nyomtathattok lóherét vagy virágot, a zellerszárból levágott néhány centiméteres darabbal kis holdat nyomtathattok, egy szeletke karfiollal fákat, míg a saláta maradék torzsájával rózsákat.

Csillag és virág zsenília dróttal és szívószállal

Apróbb csillagokat/virágokat nyomdázhattok a szívószállal is, ha bevagdossátok a végét és picit kihajtogatjátok. De a zsenília drótból is hajtogthattok formákat, csillagot, virágot.

Szivacs nyomda – egy szuper ötlettel

A vastagabb szivacsból is vághattok ki nagyobb alakzatokat a nyomdázáshoz. Egy remek tipp, ha kartondarabokra ezekből ragasztotok fel állatmancsokat, madárlábnyomokat.

Madzagos nyomda a csíkos hátterekért

Ha hátteret szeretnétek nyomdázni egy képhez, különleges hatást érhettek el, ha egy fadarabot körbetekertek valamilyen madzaggal. Festékbe mártva így csíkos mintát kaptok, vagy kockásat, háromszögeset, ha úgy tekeritek fel a madzagot.

(Források: happyhooligans.ca, playideas.com)