Gyerek

Csillaglesen gyerekekkel

Ha nincs lehetőségünk a szabad égboltot kémlelni, varázsoljuk a csillagokat a sötét szobába! Papírgurigából készítsünk csillagnézőt, így egy zseblámpa segítségével kivetíthetjük a csillagképeket a falra.

Nincs is annál jobb, mint a fűszeres, nyári estén az égboltot kémlelni. Augusztusban mindig kimegyünk esténként a tetőre a gyerekekkel, és nézzük, a csillagok hogyan sziporkáznak az éjszakában. Még jobb, ha a lakott vidéktől távoli kertünkben ringatózunk.

Amit rögtön felfedezünk, az az esthajnalcsillag, de összekötve a csillagokat, hamar rátalálunk a Göncölszekérre is.

Ha nincs lehetőségünk arra, hogy a szabad égboltot kémleljük, varázsoljuk a csillagokat a sötét szobánkba. Egyszerű papírgurigából készítsünk csillagnézőt, majd alulról zseblámpával megvilágítva kivetíthetjük a csillagképeket. Nem is lehet jobb szórakozás egy álmatlan estén.

Amire szükséged lesz:

  • papírguriga
  • fekete/sötétkék kartonlap, vagy sötétkék csomagolópapír
  • ragasztó
  • gumigyűrű
  • festék
  • filctoll
  • dekortapasz (opcionális)

Kétféle verziót is készítettem, az egyik esetében egy kartonlapra kerül a csillagkép. Kivágjuk a csillagkép sablont (ez a linkre kattintva elérhető és lementhető), amit a szintén kör alakban kivágott kartonlapra helyezünk, hogy a képen látható módon, térképtűvel kilyukasszuk a csillagok helyét.

Csillaglesen gyerekekkel

A kartonlapot cellux ragasztóval rögzítjük a papírgurigához.Ez követően színes papírral dekoráljuk a gurigát, amit díszíthetünk dekortapasszal, szintén színes papírbók kivágott csillagokkal, de rajzolhatnak is rá a gyerekek.

Csillaglesen gyerekekkel

Ha zavar minket a cellux látványa, dekortapasszal tudjuk elfedni.

Csillaglesen gyerekekkel

A másik estben a sablon alapján csomagolópapírból készítjük el a csillagnézőt, és ezt gumigyűrűvel rögzítjük a már kidekorált papírgurigára.

A kartonos verzió szebben vetíthető. Mindkét esetben célszerű a csillagkép nevét is ráírni a csillagnézőre, így a gyerekek és mi is könnyen megtanulhatjuk.

Csillaglesen gyerekekkel

Csillaglesen gyerekekkel

És ha már a szobában jól megy, irány a szabad, és keressük meg őket az égbolton is. És ha közben hullócsillagot látunk, ne felejtsünk el kívánni valamit!

Jó szórakozást!

A szerző “A napfény illata” címmel népszerű blogot vezet, de megtalálod a Facebookon is