Kisgyerek

Gyurma és festék: amivel hosszú időre lefoglalhatod a gyereket

A gyurmázás, a festés, a maszatolás a legjobb fejlesztő játékok közé tartoznak, melyekkel hosszú időre lefoglalhatjuk a kicsiket.
2008. Január 26.

A rugalmas, képlékeny massza gyömöszölése jólesik az apró ujjaknak, erősíti az izmokat. Nem kell feltétlenül formázásra biztatni a kicsiket, idővel úgyis kialakul egy giliszta, kígyó, pogácsa. Erre a célra tökéletesen megfelel az egyszínű gyurma. Akár két csomaggal is vehetünk belőle, nagyobb mennyiség gyúrásához, csapkodásához erőt kell kifejteni, ez a vadabb mozgást kedvelők játéka lesz.

Adjunk sodrófát kezükbe, majd mutassuk meg, milyen nyomot hagy a gyurmában a villa, a makk, a dió. A vékonyra sodort kígyót tekerjük fel csigává, pereccé.

A gyurmázás kitűnően fejleszti az ujjmozgást

A színes gyurma formázásra ösztönöz: sárgából banánt, citromot, narancssárgából répát gömbölyít, sodor csemeténk. A színek összekeverésével új játék kezdődik: milyen szín alakul ki két másikból, és milyen vicces, szivárványszínű szörnyet varázsolhatunk egy vegyes gombócból.

Ételfesték segítségével otthon is készíthetünk színes sólisztgyurmát (fele sót, fele lisztet kevés vízzel szilárddá gyúrunk).

A méhviaszgyurma megmunkálásához kifinomult ujjmozgás szükséges, ezért csak négyéves kortól ajánljuk.

Ujjfestékek kipróbálásához terítsünk nagy csomagolópapírt a konyhaasztalra, ezen maszatoljunk ujjainkkal, tenyerünkkel napot, virágot, fákat. Testfestékek és ujjfestékek a nagyobb papír-, barkács- és játéküzletekben kaphatók.

Otthon is készíthetünk lisztből és vízből palacsintatészta sűrűségű csirizt, amit ételfestékkel keverhetünk. Erős színű ételeket, például spenótot, cékla főzőlevét, feketekávét, kakaót is felhasználhatunk a színezéshez.

További tippek:

Forrás: Kismama magazin