Gyerek

Unaloműző ötlet rossz időre: őszi gyurmázó játszólap

Akinek kis gyereke van, az tudja, hogy egy anyának 3 dolgot biztosan újra kell tanulnia: az egyik az éneklés, a másik a rajzolás és harmadik a gyurmázás. Egy szuper gyurmázós ötlet, letölthető játszólappal.

Bár időjós nem vagyok, az azért várható, hogy az október az ősz igazi arcát mutatja majd, esővel, köddel, hideggel, és azért némi napsütéssel. Persze nagyon jó móka esőben, gumicsizmában a pocsolyába ugrálni, és az esőcseppek is varázslatosan potyognak az égből, azért nem árt, ha már ilyenkor benti elfoglaltságról is gondoskodunk.

A gyurmázás, amellett, hogy számtalan területet fejleszt az egyik legjobb tevékenység, ha le akarjuk kötni rossz időben a gyereket, mert gyúrni, gyömöszölni, ütögetni, nyújtani, vágni minden gyerek szereti a gyurmát. Ráadásul a gyurmát házilag is egyszerűen elkészíthetitek, a háztartásban is megtalálható hozzávalókból, a receptet itt találod.

Akinek kis gyereke van, az tudja, hogy egy anyának 3 dolgot biztosan újra kell tanulnia: az egyik az éneklés, a másik a rajzolás, és gyurmázás, kivéve persze, ha profi szobrászról, grafikusról, vagy olyan anyáról van szó, akiben benne van az X, mármint a faktor.

De ne ijedjünk meg a közös gyurmázástól, mert pár őszi gyümölccsel (alma, körte, dió) simán elkápráztathatjuk a kicsiket. És szerintem a giliszta formázása is menni fog még.

A gyurmázási alapok megtanításához és egy kis beszélgetéshez, számláláshoz nagyon jó segítséget nyújtanak a gyurmázós feladatlapok. Számtalan ilyet lehet találni a neten, elég beírni a keresőbe a free Play Doh mats kifejezést, máris tölthetjük le az ingyenes lapokat.

Unaloműző ötlet rossz időre: őszi gyurmázó játszólap

Egy őszi témájú gyurmalapot én is készítettem, melyet innen letölthettek. A kinyomtatott lapokat érdemes laminálni, vagy lefűzhető tasakba tenni (genotherm, irodai nevén „bugyi”), így akár többször is használhatjuk őket.

A gyurmázás közben lehet beszélgetni az őszről, az almaszüretről, a sünikről, téli álomról, arról, hogyan öltözködünk ősszel, miért kell esernyő, esőkabát. Közben mondókázhatunk is.

Unaloműző ötlet rossz időre: őszi gyurmázó játszólap

Ha elkészültünk a feladatlapokkal, gyúrjunk gyümölcsöket, zöldségeket, készítsünk kis kosárkát, majd hagyjuk megszáradni az alkotásokat.

Így elkészíthetjük egy zöldséges árukészletét, és összeköthetjük a gyurmázást a szerepjátékokkal is. És ha legközelebb esni fog, jöhet a boltos játék, melyet még nagyobb kedvvel játszik majd a gyerkőc a saját maga készítette gyümölcsökkel.

Vidám közös játékot!

A szerző “A napfény illata” címmel népszerű blogot vezet, de megtalálod a Facebookon is