Gyerek

Hét gyurmás játék és elfoglaltság a gyerekekkel

A gyurmázás egyszerre játék, kreatív elfoglaltság, sőt, fejlesztő tevékenység is. Mutatunk néhány ötletet, amit gyurmázás közben játszhattok.
2024. Január 22.
(Kép forrása: Getty Images)

Ahogy arról korábban már írtunk, a gyurmázás számos dologban jótékonyan hat a gyerekek fejlődésére. Ilyen például a kézügyesség és a szem-kéz koordináció fejlődése – amikre később az írás és az olvasás tanulásánál is nagy szükség lesz –, az alkotó tevékenységben való elmélyülés jótékony hatással van a figyelemre, a koncentrációra, és természetesen a kreativitásra is pozitívan hat.

A következő gyurmázós játékokat és elfoglaltságokat érdemes lehet kipróbálnotok, hogy még izgalmasabbá tegyék ezt a remek tevékenységet!

Segít tanulni a formákat

Készítsetek különböző alakzatokat, geometriai formákat a gyurmából. Rendeljetek mindegyikhez egy saját színt. Váltsátok a kétdimenziós alakzatokat háromdimenzióssá, csináljatok gömböt, kockát, gúlát.

Ismerkedés a színekkel

A gyurmázás remek elfoglaltság a színek megismeréséhez. Készítsetek egy képet a különböző színű gyurmákból, ha pedig só-liszt gyurmát vagy más házilag elkészíthető változatot csináltok, keverjétek ki a színeket együtt. Nézzétek meg, melyik színek összekeverésével, színezett gyurmák összegyúrásával milyen új színt kaptok.

Lenyomatok

Készítsetek lenyomatokat különböző levelekkel, virágokkal, termésekkel – ehhez nyújtsátok ki a gyurmát, majd szaggassatok belőlük kört vagy négyzetet, és erre készülhet a lenyomat. Remek játék lehet, amivel az állatokról is tanulhat a gyermeked, ha különböző állatok lábnyomait alakítjátok ki lenyomatként.

Ékszerkészítés

Ha süthető, illetve kiszárítható gyurmát használtok, abból készíthettek gyöngyöket és medálokat, amiket aztán ékszereknek fűzhettek fel. Színezzetek meg hozzá fehér gyurmát, hogy a nektek tetsző árnyalatokat kapjátok, és akár csillámot is keverhettek a levegőn száradó gyurmába, vagy különböző kis köveket, gombokat, apróságokat nyomhattok bele, hogy még mutatósabb legyen!

Kitalálós játék

Az activityből ismert rajzolós kitalálós játékot játsszátok gyurmával: a feladványokat gyurmaképek, illetve figurák elkészítésével ábrázoljátok. A nagyobb gyerekekkel játszhatjátok bonyolultabb feladványokkal.

Memóriajáték

A hagyományos, kártyás memóriajáték helyett próbáljátok ki valamikor ennek a gyurma verzióját. Készítsetek formákat, alakzatokat, figurákat – mindegyikből kettőt –, majd ezeket rejtsétek műanyag-, illetve papírpoharak alá. (Kérjétek meg a másik szülőt vagy a nagyobb gyermeket, hogy ezt csinálja ő, hogy össze tudja keverni a poharakat a játékhoz.) Ki mennyi párt talál meg?

Milyen a kedve?

Készítsetek különböző gyurmafejeket, orral, fülekkel és hajjal, de szemeket és szájat még ne tegyetek ezekre. Kérd meg a gyermekedet, hogy tegye fel a figurákra ez utóbbiakat egy-egy érzelem szerint: milyen lesz a vidám arc, a bánatos, a mogorva vagy a mérges? Ez a játék segít tanulni a különböző érzésekről.

(via kidspot.co.nz)