Kisgyerek

Így csinálj otthon színes gyurmát, odáig lesznek érte a gyerekek

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ennek a házi gyurmának gyerekjáték az elkészítése, mégis osztatlan sikert arat a kicsik körében!
2023. Június 02.
Színes gyurma házilag

A hozzávalók cseppet sem bonyolultak, és az elkészítés sem komplikált. Vágj bele nyugodtan a házi gyurmagyártásba, amihez a jól bevált receptet egy óvónénitől kaptuk!

Ha van a kezed ügyében egy konyhai mérleg, mérd ki pontosan a hozzávalókat, így attól sem kell tartanod, hogy a házi gyurma állaga korrekcióra szorul majd.

Hozzávalók:

  • 200 g víz
  • 65 g só
  • 140 g liszt
  • 1 kiskanál sütőpor vagy szódabikarbóna
  • 2 kiskanál növényi olaj
  • A színezéshez: tempera vagy ételfesték

Elkészítés:

Öntsd abba az edénybe a vizet, amiben majd megfőzöd a gyurmát. Ha szeretnéd színezni, add hozzá a temperát vagy az ételfestéket és keverd addig, míg feloldódik.

Ha ez megvan, kanalazd bele a sót, szitáld hozzá a lisztet és a sütőport/szódabikarbónát, majd jöhet a növényi olaj.

Keverd össze a masszát, tedd a tűzhelyre és alacsony lángon kezdd el melegíteni. Folyamatosan kevergesd, hamarosan elkezd besűrűsödni – akkor jó, amikor egészen összeáll.

A munkálat közben úgy tűnhet, hogy odaragad az edény aljára és az oldalára, a folyamatos kevergetés mellett azonban ez nem gond, könnyen leválik.

Ha elérte a kívánt állagot, borítsd az asztalra és gyors mozdulatokkal gyúrd gombóccá – vigyázz, hogy ne égesd meg a kezed, arra pedig különösen ügyelj, hogy az időközben köréd gyűlt, kíváncsiskodó gyerekek ne nyúljanak hozzá a meleg gyurmához!

Szerencsére gyorsan kihűl és kezdődhet is a játék, aminek végén jól záródó dobozba kell tenni a masszát, ami hűtőben több napig eltartható.

Létezik egyébként főzés nélküli verziója is, itt egy szuper videó róla!

Fotó: Getty Images