Kisgyerek

A gyerekem megette a gyurmát, most mit tegyek?

A gyerekek időnként furcsa dolgokat kóstolnak meg, és szüleiknek nem egyszerű kitalálni, mikor jelent ez valódi problémát. Mit kell tenni például, ha a kicsi megette a gyurmát?
2020. Február 11.

A legtöbb esetben egy kis gyurma elfogyasztása nem ad okot nagy aggodalomra – véli Natasha Burgert gyermekorvos. Az üzletekből beszerezhető gyurmák nem szívódnak fel a szervezetben, így nagyon minimális toxicitással rendelkeznek. Ha gyurmát veszünk a kicsinek, érdemes olyan fajtából vásárolni, amire külön rá is írják, hogy nem mérgező.

Mit tehet a szülő?

A szakemberek szerint érdemes egy ilyen eset után várni és megfigyelni a gyermeket. – Mi azt szoktuk javasolni a szülőknek, hogy figyeljék a gyermeket, ha megevett egy darab gyurmát, és adjanak neki enni és inni a megszokottak szerint. Ha elfogadja az ételt és az italt is, ahogy mindig, és nincs semmilyen tünete, akkor nagy valószínűséggel minden rendben van – mondta el Diane P. Calello, a New Jersey Mérgezési Információs és Oktatási Rendszer ügyvezetője, orvosigazgatója.

Allergiát okozhat néhány gyermeknél

Dr. Burgert szerint a boltban kapható gyurmáknál arra is érdemes figyelniük a gluténérzékeny gyermekek szüleinek, hogy bizonyos típusok tartalmazhatnak glutént is, ami így gondot okozhat. Szintén allergiás reakciót válthatnak ki bizonyos festékanyagok is, amelyek a gyurmák színét adják, így ismert érzékenység esetén arra is érdemes figyelni, milyen színezék van a termékekben. Ha bármilyen allergiás reakciót tapasztalunk, akkor haladéktalanul forduljunk orvoshoz a gyermekkel.

A gyurma lenyelésénél figyelembe kell venni azt is, mennyit evett meg belőle a gyerek. Ha nagyobb adagot, az már megviselheti a gyermek gyomrát, és hányást is okozhat, illetve más gyomorpanaszokat. Ilyen lehet a hányinger, hasi fájdalom, székrekedés vagy a hasmenés. Ha aggasztó tünetet tapasztalunk, érdemes gyermekorvoshoz fordulni.

Mi a helyzet a házi gyurmával?

A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy a házi receptek nem feltétlenül biztonságosak. Ezekben gyakran túl magas a só mennyisége, amely akár emelkedett nátriumszinthez is vezethet. Ha biztosak vagyunk abban, hogy a gyermek meg fogja rágcsálni a gyurmát, mindenképpen olyat készítsünk, amely 100%-ban ehető összetevőket tartalmaz.

Meg lehet akadályozni, hogy a gyermek megkóstolja ezeket a dolgokat?

Nem könnyű megakadályozni, hogy a gyerekek megegyék ezeket a nem fogyasztásra szánt dolgokat, főként azért, mert szinte mindent a szájukba vesznek. A lehető legjobb, ha akkor játszik a gyermek ezekkel az anyagokkal, amikor figyelni tudunk rá, és olyan helyre tesszük el a játék után, ahol nem éri el. Ha pedig a gyermek nem képes anélkül gyurmázni, hogy ne tegye folyamatosan a szájába, akkor érdemes egy időre felhagyni ezzel a játékkal, és később elővenni ismét, amikor kicsit nagyobb lesz.(Cikk forrása: romper.com)