Gyerek

Nyári kézműves dekorációk és kreatív ötletek, amiket a gyerekekkel készíthettek el

Ha szerettek kézműveskedni a gyerekekkel, mutatunk néhány ötletet nyári dekorációkra. Akár egy esős napon is elkészíthetitek valamelyiket, benti játékként.
2023. Augusztus 05.
(Kép forrása: Getty Images)

Színes virágok muffin papírból

A hunnyimhomediy.com osztotta meg ezt az egyszerűen elkészíthető, de mutatós virágos dekorációt.

Amire szükségetek lesz: színes vagy fehér muffin papírok, papír szívószálak vagy hurkapálca, olló, ragasztó, és szükség esetén festék és ecset.

Elkészítés: Ha fehér a papírotok, festhettek rá mintákat, vagy egyszerűen bele is márthatjátok a szélét festékbe. Ebben az esetben hagyjátok megszáradni, mielőtt elkészítitek a virágokat. Egy ollóval vagdossátok be sűrűn, nagyjából három redőnként a papírokat, az alsó kerek rész széléig. Hajtsátok negyedbe, és az alján kapott csücsköt vágjátok le, hogy akkora lyukat kapjatok, amin átfér a szívószál vagy a hurkapálca. Egy virághoz három papírt kell felfűzni a szívószálra vagy a pálcikára – minden réteget ragasszatok a szárhoz folyékony ragasztóval vagy ragasztópisztollyal. Ezután nyomkodjátok kicsit össze, kézzel formázzátok meg a virágfejeket. Készítsetek belőlük egy vázára valót!

Ha hurkapálcát használtok, érdemes előre azt is megfesteni.

 

Kagyló állatka mágnesek

Aranyos teknőst és rákocskát készíthettek a redtedart.com, amit hűtőmágnesként is használhattok, ha tesztek rá mágnes korongot.

Amire szükségetek lesz: kagylók, festék és ecset, felragasztható mozgó szemek, zsenília drót, dekorgumi vagy kartonpapír, olló, ragasztó, mágneskorongok

Elkészítés: A teknőshöz fessétek le a kagylókat zöldre, a rákocskához pedig pirosra. A rákok páncélját rajzoljátok körbe egy kartonlapon, és vágjátok ki ezeket. A piros zsenília drótból ragasszatok fel négy pár lábat (folyékony ragasztóval vagy ragasztópisztollyal) és egy pár ollót a ráknak a kagyló belsejébe  – ehhez egy kisebb darab drótból formázzátok meg az ollót egy hosszabb drót végére. Ezután ragasszátok fel a kagyló aljára az előre kivágott karton formát – erre akkor van szükség, ha szeretnétek mágnes korongot is ragasztani az aljára.

A teknőshöz az alapot kivághatjátok zöld dekorgumiból vagy kartonból is, majd erre ragasszátok fel páncélként a kagylót. Végül ragasszatok szemeket az állatkáknak, a hasukra pedig mágneskorongot.

Ha esetleg nincs kagylótok, mentőötlet, hogy használjatok helyette megfestett műanyag kupakokat. Alább ehhez két kép ötletnek teknősökhöz és halakhoz.

 

Gyümölcsös legyező

Fessétek meg a kedvenc gyümölcseiteket, és készüljenek belőlük színes nyári legyezők! A honeyandlime.co ötletében ehhez papírtányérokat használtak, de ha az éppen nincs, készíthetitek félkör alakúra vágott kartonból is.

Amire szükségetek lesz: papírtányérok félbe vágva, színes festékek és ecset, fagyipálca/fa spatula – ha csak hurkapálca van otthon, azt is használhatjátok, de a pálca stabilabb, ragasztó

Elkészítés: Fessétek meg a tányérokat a kedvenc gyümölcsötöknek megfelelően – az alábbi képeken láttok ötletet dinnyére, almára, narancsra, citromra és kivire. Miután megszáradtak a tányérok, mindegyik hátuljára ragasszatok nyelet a pálcákból – ezt megtehetitek ragasztópisztollyal, de vastag cellux szalaggal is tudjátok rögzíteni.

 

Pomponos fagyi girland

A growingupgabel.com nagyon aranyos nyári dekorációs ötletet osztott meg, egy színes fagyis girlandot. A pomponok miatt kicsit munkásabb az elkészítés, de megéri!

Amire szükségetek lesz: színes fonalak, olló, vastag kartonpapír, világosbarna színes papír, sötétbarna filc, vonalzó, egy kistányér, ragasztópisztoly, madzag/damil

Először készítsetek annyi pompont, ahány fagyit szeretnétek készíteni, a tetszőleges színekben. Ez készülhet úgy, hogy te a kezedre tekered fel a fonalat egy nagyobb adagban, a gyerekeknek pedig vágj egy nagyjából akkora átmérőjű kört vastag kartonból, mint a tenyered szélessége, és ők erre tekerjenek fel a fonalból. Ha már sok fonalat feltekertetek, vegyétek le, és középen kössétek össze egy kis darab fonallal. Ezután vágjátok szét a szélén a madzagokat, és ha szükséges, a szálakat is rövidítsétek meg, és formázzátok meg kézzel a pompont.

Ebben a videóban megnézheted, hogyan készül a fonál pompon:

A barna színespapírból vágjatok 12×12 centiméteres négyzeteket, majd vonalzó segítségével rajzoljátok meg a tölcsérek mintáját a sötétbarna filccel. Ahhoz, hogy a tölcsér formája megfelelő legyen, nem négyzetből, hanem körívből érdemes felcsavarni – ehhez használjátok a tányért, amivel előrajzolhattok egy körívet úgy, hogy nagyjából a négyzet kér szemben lévő sarkához illesztitek a kistányért, és annyira a széléhez közelítitek, amennyire tudjátok. Az alábbi kép segít ehhez:

Ezután csavarjátok fel a tölcséreket, és ragasszátok össze a formát. Az olló segítségével óvatosan fúrjatok rá két kicsi lyukat, miután megszáradt a ragasztás. Ezután ragasszatok minden tölcsérbe egy pompont, fagyigombócként – ehhez a tölcsér peremét ragasztózzátok be belülről. A kész fagyikat fűzzétek fel egy hosszú madzagra vagy damilra, a lyukakon átfűzve a madzagot. A kész fagyikat dekorálhatjátok “cseresznyével” is, amihez használjatok piros vagy rózsaszín zsenília golyót, felragasztva a nagy pomponra.

(via)