Gyerek

Ötletek nyári családi bakancslistához

Ha egy kis inspirációt keresel a nyári elfoglaltságokhoz a gyerekekkel, hoztunk néhány szezonális bakancslistára való ötletet!
2023. Június 30.
családi piknik
(Kép forrása: Getty Images)

A nyár igazán sok lehetőséget ad a szórakozásra, és számos szuper programot és tevékenységet kínál. Mi most hoztunk néhány ötletet szabadtéri és benti elfoglaltságokra, amikből kedvetekre válogatva akár össze is állíthattok egy nyári bakancslistát.

Kincsvadászat a kirándulás alatt

Ehhez készítenetek kell előre egy listát, amin különböző élőlények és dolgok szerepelnek, amiket egy kirándulás alatt láthattok: fa, virág, levél, gally, toboz, hernyó, mókus, méhecske, szitakötő, katicabogár, énekesmadár, pókháló, különféle termések, patak, tó, gomba – csak néhány a sok közül, ami felkerülhet. Mindenkinek nyomtassatok, rajzoljatok egy listát, és mehet is a ”vadászat”!

Piknik a parkban

Menjetek piknikezni a kedvenc parkotokba, előtte pedig közösen készítsétek el otthon a finomságokat. Vigyetek egy kényelmes pokrócot/pikniktakarót, a játékhoz frizbit, labdát, vagy egy szórakoztató társasjátékot, és persze a buborékfújót!

Ültessetek együtt

Ültessetek közösen virágot, fűszernövényt vagy zöldséget, a kertbe vagy a balkonra. Miután elültettétek a magokat, palántákat, a gyerekeknek minden nap kell egy kicsit gondozniuk a növényeket – így biztosan nagyon büszkék lesznek majd a színes virágokra vagy a terményekre!

Csillagles

Az augusztusi meteorrajok érkezése idején elcsíphettek néhány hullócsillagot. Ha szerencsések vagytok, a kertben is jól láthatjátok, de érdemes összekötni egy esti kirándulással is egy olyan helyre, ahol jól látszik az éjszakai égbolt.

Készítsetek színes szélforgókat

Ha éppen esős nap van, és a lakásban rekedtek, kézműveskedjetek, és készítsetek színes szélforgókat. Ehhez csak papírra, ollóra, ragasztóra, rajzszegre és hurkapálcára van szükségetek. ITT találtok egy szuper videót, ami segít elkészíteni a szélforgót. Ha dekorgumit használtok papír helyett, remek nyári díszek lesznek a kertben, amik jobban bírják az esős időt is.

Szedjetek levendulát

Szedd magad akció keretében el tudtok menni levendulát gyűjteni. Otthon készülhetnek leszárított csokrok, szörp, vagy akár még keksz is a levendulából!

Ugróiskolázzatok

Ehhez a klasszikus játékhoz tényleg semmi más nem kell, csak egy darab kréta és egy kavics – na meg az ügyességetek! Ha pedig már egyébként is van nálatok aszfaltkréta, készítsétek minél színesebbre, látványosabbra a játékpályát!

Nézzetek meg egy napkeltét és naplementét

Ez bárhol a szabadnap remek program, de ha éppen vízparton vagytok, akkor különösen szép!

Vízipisztoly-csata

Nyáron végre lehet a szabadban vízezős játékokat játszani – sőt, a kánikula idején igazi felüdülés lehet. Töltsétek fel a vízipisztolyokat, rendeződjetek csapatokba, és mehet is a játék!

Gyümölcsszedés és lekvárfőzés

Ha van kertetek vagy a nagyszülőknek, esetleg szedd magad földön szedjetek gyümölcsöt. Ha nagyobbak a gyerekek, akik már tudnak segíteni a konyhában, akkor együtt tudtok lekvárokat és befőtteket készíteni. Nagyon jó lesz elővenni ősszel vagy télen a palacsintához!

Kempingezés

Egy rövid, hétvégi kempingezés hatalmas élmény lehet a gyerekeknek, hiszen már önmagában a sátorban alvás nagyon különleges lehet! Kössétek össze egy kirándulással és szalonnasütéssel/grillezéssel, bográcsozással!

Menjetek múzeumba egy esős napon

Természetesen ez nem csak nyári program lehet, de érdemes kihasználni a nyári szünetben egy esős napot egy ilyen szórakoztató és hasznos időtöltésre.

Fessetek kavicsot és készítsetek kagyló-képet

Ha a nyaraláson és a kiránduláson gyűjtöttetek szép kavicsokat és kagylókat, alkossatok ezekkel valamit! A kavicsfestés szuper időtöltés lehet a kisebbekkel, és még akár tic-tac-toe játékot is készíthettek belőle, ahogy ebben a cikkünkben megmutatjuk. A kagylókból remek asztaldísz lehet, vagy egy szép kép.

Menjetek biciklitúrára

A családi biciklitúrákra tényleg még évek múltán is szívesen emlékszünk vissza! Mehettek a közelbe egy hétvége délután, vagy akár egy távolabbi célpontra egy egész hétvégére. Kempingezéssel, tábortűzzel egybekötve az egyik legjobb nyári program.

Küldjetek képeslapot

Manapság már szinte csak elvétve küldünk/kapunk képeslapot. Ha nyaralni vagy kirándulni vagytok, az egyik alkalommal vegyetek néhány szép lapot, és küldjétek el a nagyszülőknek, vagy a legjobb barátoknak!

Építsetek homokvárat

Akár a strandon, akár a játszótéren, a homokvárépítés egy kihagyhatatlan nyári program! Építsetek például több kisebb várat, amit utakkal összeköthettek, és az egész várost körbe tudjátok keríteni vizesárokkal, vagy egy nagy homokkastélyt!

Nyári játékbajnokság

Van kedvenc szabadtéri játékotok? Tollaslabda, zsinórlabda, foci vagy kosár? Rendezzetek nyári bajnokságot, és játsszátok rendszeresen hétvégenként, akár barátokat, unokatesókat is bevonva.

Nyári fotóalbum

Van annak egyfajta varázsa, ha a fényképek kézbevehetők, és nem csak a telefonon tudjuk megnézni. Készítsetek képeket a nyár emlékezetes pillanatairól – szuper nyár végi program lesz, amikor ezeket kinyomtatva, előhívva fotóalbumba rendezgetitek. Írjatok néhány sort a képekhez, dekoráljátok az albumot, ragasszatok bele matricákat. A téli bekuckózós napokon nagyon jó lesz visszanézni a képeket!