Gyerek

Csuda fincsi levendulás-mandulás keksz

Mert a levendula nemcsak a nagyi szekrényébe való! Tedd ünnepivé kedvenc keksz recepted!

Levendulás keksz

Levendula őrületem még kislány koromra nyúlik vissza, és egy egyszerű levendulás szappan szeretetével kezdődött. Illatát egyenesen imádom, maga a virág látványa elbűvöl, ételekben mégis elég későn kezdtem használni, köszönhetően annak a teának, amit egy büfében ittam, és ami élvezhetetlenül sok levendulavirágot tartalmazott, szűretlenül, forrón, vastag illóolajjal a felszínén.

Ódzkodásom a levendulaevéssel kapcsolatban akkor szűnt meg, mikor egyszer Tihanyban isteni szörpöt ittam. Innen aztán nem volt megállás, a levendula bekerült sütibe, limonádéba, lekvárba.

Az alábbi levendulás keksszel ünnepnappá varázsolhatjuk a hétköznapokat, és még hangulatosabbá az ünnepeket. Kedvenc diós kekszem receptjéből indultam ki, lecsökkentve a liszt mennyiségét, melyet mandulával helyettesítettem, kicsit kevesebb vajat használva, mivel mind a mandula, mind a levendula olajos komponens.

Hozzávalók:

25 dkg liszt

5 dkg darált mandula

fél tk. sütőpor

20 dkg vaj

10 dkg levendulás porcukor

1 tojás sárgája

1 cs. vaníliáscukor

1 citrom reszelt héja

Csuda fincsi levendulás-mandulás keksz

A korábban elkészített levendulás cukrot megdaráltam. Aki még nem készítette el, az a kristálycukorhoz adjon kb. 1 csapott evőkanálnyi szárított levendulavirágot.

Keverjük össze a cukrot, lisztet, mandulát, sütőport, vaníliát, majd dolgozzuk bele a vajat, tojást, citromhéjat. A kapott tésztát tegyük hűtőbe, hogy jól megdermedjen.

Csuda fincsi levendulás-mandulás keksz

Kinyújtás, szaggatás után kb. 180 fokon süssük 10-20 percig. (Ez sütőtől is függ.) Akkor jó, ha a széle aranybarna.

Csuda fincsi levendulás-mandulás keksz

Lila illatban pompázó, varázslatos harapnivaló. Már csak egy finom tea, egy jó barátnő vagy egy jó könyv kell hozzá.