Kisgyerek

Késsel, ollóval ne játsszon a kicsi?

Kés, villa olló: nem gyerek kezébe való. Igaz ez a régi mondás? Attól függ, milyenek ezek a "veszélyes" eszközök!

A hegyes, éles szúró-vágó szerszámok valóban balesetet okozhatnak, különösen, ha szaladgál, hadonászik vele a gyerek. A neki való étkészletek tompa végű villája, életlen kése viszont semmire sem használható.

A recés élű műanyag késsel már elfűrészelheti a sárgarépát, főtt krumplit, banánt, anélkül, hogy megsértené magát. Adj neki kis deszkát, ha a konyhában veled akar lenni, amikor főzöl. Először vezesd a kezét, hogy érezze a mozdulatokat. A két kéz különböző munkát végez: egyik tartja az ételt, a másik ide-oda húzogatja a kést. Ez fejleszti az összpontosítást és a kézügyességet.

A játék orvosi táskák felszereléséhez tartozó műanyag gyerekolló csak bosszúságot okoz: látszatra olyan, mint az „igazi”, csak éppen arra nem jó, amire való. A kicsik azért akarják mindig a felnőttek dolgait megkaparintani, mert azok „izgalmasak”, valóban működnek.

A második évtől kezdve biztonságos, de valóban vágó bébiollóval fejlesztheted a kézügyességét. A speciális, apró gyerekkézbe illő markolat igazodik a természetes kézmozgáshoz, megkönnyíti az olló nyitását-zárását. Nem befolyásolja a jobb- vagy balkezesség alakulását, az olló megfordításával ugyanis mindkét kézbe illik. Azonnal sikerélményt nyújt: éle akkor is merőlegesen illeszkedik a papírra, és jól vágja, ha a gyerek még ügyetlenül tartja. Más anyagot, például textilt vagy a gyerek kezét azonban nem!

Ha már jól vagdos az egyenes élű ollóval, a cakkos, hullámos élűvel is szabdalhat sok-sok színes szemétkét akár magáért a tevékenység öröméért is. A hullámos szélű csíkokból kígyót, tengert, fát, mezőt is ragasztgathattok, sőt mákos tészta is lehet a babatányéron – javasolja Vadász Viktorné, a Játékforrás Szakmai Műhely játékpedagógusa.

Amikor ollóval vág a kicsi, az arcán is láthatod, mennyire összpontosít: száját önkéntelenül a kézmozgását követve nyitja, csukja.

Ezeket is olvasd el:

  • Tűvel, cérnával
  • Maszatolós játékok
  • Játék ujjbábokkal
  • Ők készítik az ajándékot!
  • Forrás: Kismama magazin