Kisgyerek

Kétkezes vagy balkezes?

Legkésőbb az óvodáskor végéig dől el, melyik kezét használja rajzoláshoz, evéshez a kisgyerek, vagyis melyik a domináns kéz. A motoros tevékenységek, például az írás központja az egyik agyféltekében, rendszerint a balban van.
2007. November 11.

Az idegpályák kereszteződnek, így a bal agyfélteke vezérli testünk jobb oldalát. Az emberek nyolcvan százaléka azért érzi ügyesebbnek és használja inkább a jobb kezét, mert agyi vezérlése (a bal oldalról) ezt így irányítja. Ritkább az agyi központ fordított elhelyezkedése, ebben az esetben a bal kéz ügyesebb.

Legkésőbb az óvodáskor végéig eldől, hogy milyen kezes lesz a gyerek

A csecsemő kezdetben mindkét kezét egyformán használja, majd fokozatosan fejlődik ki az egyik kéz dominanciája. Fontos, hogy pontosan megfigyeljük őt tevékenységei során, és ne akarjuk rávenni valamelyik kezének használatára. Ha egy lábon ugrál, labdába rúg, melyik lábát használja? Melyik kezével pakolja be a golyókat vagy az építőkockákat a dobozba vagy a zsákba? Melyik kezével fűzi fel a gyöngyöket, csavarja le a kupakot az üvegről?

Ezeknél a tevékenységeknél az egyik kéz tartja a zsákot, zsinórt, üveget, az ügyesebb, a domináns végzi a feladatot. Önfeledt játék során vajon valóban a “jobb” kezét használja-e – a kanalat, a ceruzát már mi adtuk a kezébe. Előfordul az is, hogy mindkét kezét használja, illetve jobb kezével dob, de bal lábbal rúg. Fontos, hogy kiderüljön, bal- vagy jobbkezes-e, ennek megfelelően szerezzünk be a balkezesnek speciális ollót, az asztali fényforrást pedig jobb oldalra állítsuk.

A motoros központot egyensúlygyakorlatokkal, például egy lábon ugrálással, alacsony gerendán sétálással fejleszthetjük. A jobb kéz használatára irányuló felszólítás, az “átszoktatási” akció felesleges és ártalmas.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin