Kisgyerek

Ők készítik az ajándékot!

Néhány nagyon egyszerű, mégis szép ajándék receptjét adjuk át. A kis kincseket a szülők irányításával akár a legkisebbek is elkészíthetik.
2009. Február 08.
Karácsonyi ajándékkészítés

Tekert gyertyák: A legegyszerűbben elkészíthető, mégis csodálatos ajándékok a méhviaszlapokból készült gyertyák. Méhészeti szakboltokban, hobbiboltokban kilóra adják a színes vagy natúr lapokat. Ugyanitt kanócnakvalót is vásárolhatunk.

A gyertya készítése csupán abból áll, hogy a viaszlapot szorosan rátekerjük a kanócra, úgy, mint a palacsintát. Csak akkor fogjunk munkához, ha a lapok szobahőmérsékletűre melegedtek. Hidegen könnyen eltörnek. Készíthetünk kicsi, zömök, nagyobb, langaléta, vagy kúp alakú, felfelé elvékonyodó gyertyát is. Ha több színű viaszunk van, a kész gyertyákat egy másik, elütő színű viaszformával díszíthetjük, úgy, hogy egyszerűen rásimítjuk a kiszabott alakzatot. Ez pirinyó karácsonyfa vagy az ajándékozó óvodai jele is lehet.Rakott gyertyák: Ha süteménykiszúró segítségével viaszlapból sok szívecskét vagy csillagot vágunk ki, ezeket egymásra téve szív vagy csillag alakú gyertyát kapunk. A kanócot hosszú tű segítségével illesztjük a gyertyafigura közepébe. Gyertyáinkat igyekezzünk minél tömörebbre készíteni, így tovább égnek majd.Gyertyatartók: készülhetnek sókerámiából, süteménykiszúró segítségével. A vastag “tésztából” kivágott forma közepébe készítsünk mélyedést a gyertyának, szárítsuk meg a művet, és száradás után fessük be arany temperával vagy dekorfestékkel.Karácsonyfadíszek: ha vékonyabb tésztát használunk, ugyanezzel a módszerrel karácsonyfadíszt, ablakdíszt vagy felakasztható szélorgonát is készíthetünk. (Az alapanyag lehet hőre szilárduló gyurma vagy valódi agyag is, ha megoldható a művek kiégetése.) Fémhatású festék felhasználásával csodás díszeket készíthetnek így a gyerekek.Papírlámpások: Fekete karton, hullámpapír vagy fotópapír, színes zsírpapír, olló és persze néhány sütiforma szükséges hozzá. A kartonból levágunk egy körülbelül 40 x 10 centis csíkot. A papír hátát tízcentinként bejelöljük, így négy négyzetre osztjuk. A gyerekek kitalálhatják, hogy milyen alakzatokat vágjanak ki a négyzetekből. Sütiformát körberajzolva lehet a kisablak harang, fenyő vagy csillag alakú. Ha vastag a karton, szülői segítséggel, tapétavágó késsel (sniccerrel), vékonyabb papír esetén ollóval egyedül is kivághatják az ablakokat.

Már csak az a feladat, hogy a lámpás belsejébe színes zsírpapírt ragasztva befedjék a kis ablakokat, a kartont meghajlítsák a négy kis négyzet határánál, és a két végét összeragasszák. Az elkészült lámpásba mécsest vagy gyertyát állítunk. Ha meggyújtjuk a kanócot, a látvány vetekszik egy ólomüveg-ablak fényeinek játékával.Hobbiboltok mustrája

Kapcsolódó cikkeink karácsonyi ajándék témában:Hat ötletes ajándékkísérő s. k.Ki hozza az ajándékot?6+1 tipp, hogy ne kerüljön felesleges ajándék a fa alá

Forrás: Kismama magazin