Kisgyerek

Tűvel, cérnával

A kézügyességet élvezetes formában fejleszti a varrás, illetve a finommotoros tevékenységek (le-fel lyukba fűzés, fonalvezetés, összeillesztés). Azonban puha textillel és vékony tűvel még nem boldogulnának a gyerekek ebben az életkorban.
2008. Január 27.

A figyelmet és nyugalmat igénylő “munkához” akkor telepedjünk le, amikor a kisgyerek pihent, jókedvű, vagy már kellően kimozogta magát. Mindig vastag tűt, vastag hímzőfonalat használjunk. A fonal két végét kössük össze, így dupla szállal mutatósabb a darab, és nem csúszik ki a tűből a szál. Bal kezébe adjuk a varrnivalót, jobba a tűt.

Kezdetben talán jobban boldogul egy vastag cipőfűzővel, amit állat alakúra kivágott, és előre lyuggatott hullámpapírba vagy farostlemezbe próbál varráshoz hasonlító mozdulatokkal belefűzni. Magyarázzuk el, hogy mindig arról az oldalról szúrjuk be a “tűt”, ahol a szálat látjuk. Maradjunk mellette, mert a befűzéshez, csomózáshoz, elvarráshoz még a mi segítségünk szükséges.

Természetesen nem csak kislányoknak ajánljuk! A fiúknak éppúgy sikerélményt jelentenek az első, látványos eredményhez vezető öltések, ráadásul csöppet sem hátrány, ha megtanulja, hogy kell gombot felvarrni.

Öltögetés fiúknak, lányoknak

A kisovisok is remekül boldogulnak a vastag tűvel, dupla szállal, ha gondosan előkészítjük a “munkát”. Akár karácsonyi ajándékot is készíthetnek a nagyinak!

Rajzoljunk fel vastag kartonlapra egy fenyőt, és lyuggassuk ki az öltések helyét egy centiméterenként vékony árral vagy zsákvarró tűvel. Fényes zöld hímzőfonallal varrja végig a kisgyerek fel-le öltögetve, oda-vissza a körvonalat. Egy-egy gyöngyöt is ráfűzhetünk a szálra: ezek lesznek a díszek a karácsonyfán. Kevésbé türelmeseknek zöld kartonból vágjunk ki fenyőformát, erre csak a díszeket (gyöngyöt, apró gombot) kell ráöltögetni.

A varrás kitűnően fejleszti a gyereket

Vágjuk ki kedvenc állatait kartonból (A4-es lap felénél ne legyen sokkal kisebb). A kisgyerek befesti az állat alapszínére (a tigrist sárgára, a teknőst zöldre, a zebrát fehérre). Száradás után vékony árral lyukasztgassuk ki az öltések helyét, így fel-le öltögetve rávarrhatja a zebrára és tigrisre a fekete csíkokat, a teknősre a barna négyszögeket.

Még több játéktipp:

Forrás: Kismama magazin