Gyerek

A kétéves kedvenc játékai

A második évben már biztosan jár. Mit jár: szalad! Beszélni kezd, de legalábbis szinte mindent megért. Egyre izgalmasabb dolgokat lehet együtt játszani!
2011. Augusztus 22.

Egyre messzebb merészkedik világot felfedező útja során. A helyváltoztatással a térérzékelés, az irány, a távolság érzékelése és a szociális készségek egyaránt fejlődnek. Megtanulja, hol fér át a kismotorral, hogy kell kikerülni az akadályokat, és hol van az a pont, amikor vissza kell fordulni, különben baj lesz.

Egyre biztosabb a járása, felszabadul a keze. Követ minket a lakásban, utánozza, amit teszünk. Komoly arccal emeli fejéhez a telefont, csakúgy, mint apa és anya, és hosszasan halandzsázik. Kézügyessége is fejlődik, élvezi a rajzolást, ujjfestést, fűzést. Beszélni kezd, mind pontosabban fejezi ki magát. Bár szeret a többi gyerek mellett játszani parkban, közösségben, játékait még nem osztja meg másokkal. A homokozó, hinta, pancsolás kedvelt szabadtéri játékai közé tartozik.

Mit játsszunk?

A ki-be pakolás hosszú időre képes lekötni a figyelmét. Az egymásba rakható kockákból már tornyot épít, egyszerű kirakókat is összeilleszt. Állathangokat, énekeket, mondókákat, mutogatós dalocskákat szívesen utánoz. Kedvencei a zenés, hangot adó játékok, hangszerek, csörgők, dobok. Az öltöztethető, fürdethető babák, a babakocsi, a konyhai eszközök a kezdődő szerepjátékok fontos kellékei.

Előtérbe kerülnek a tologatható, húzogatható játékok. A lakásban, az utcán és a játszótéren boldogan irányítja őket. A kismotor, a roller, a hintaló fiúknál és lányoknál egyaránt sikerre számíthat.

Kapcsolódó cikkeink:

Gyurmamese

Mit tegyek, hogy ügyesebb legyen?

Tekerős járgányok

Forrás: Kismama magazin