Baba

Így működik az ejtőernyős reflex a babáknál

A leesési vagy támasztási reflexre angol elnevezése alapján szoktak hivatkozni ejtőernyős reflexként is. Hogyan működik ez a reflex a babánál?
2022. Március 09.
Mit kell tudni a leesési reflexről a babánál? (Fotó: Getty Images)

Mi is a leesési reflex?

Amikor a baba úgy érzékeli, hogy zuhanni készül, a karjai reflexszerűen kinyúlnak, hogy tompítsák, megtörjék az esést – éppen úgy, ahogy kinyújtjuk a karunkat, amikor megbotlunk, és előre látjuk az elesést. De a baba ezt már azelőtt megteszi, hogy járni kezdene, illetve azelőtt, hogy megtapasztalta volna, milyen valójában elesni, és megtanulta volna azt, hogy hogyan kell tompítani.

Az angol elnevezése a reflexnek – parachute reflex, azaz ejtőernyős reflex – teljesen logikus, hiszen az ejtőernyők is segítenek biztonságosabbá tenni az esést. A reflexek automatikus izomreakciók, válaszul valamilyen stimulációra, és a leesési reflex a súlyos sérüléstől próbálja óvni a babát.

Mikor jelenik meg ez a reflex a babánál?

Általában a baba 5-9 hónapos kora körül alakul ki a leesési reflex. A reflex egyik tesztje, amivel ki lehet váltani, a következő: a babát függőlegesen tartják, majd gyorsan, de óvatosan előre és lefelé forgatják a testét, mintha zuhanna. A baba ekkor kinyújtja előre a karjait, gyakran széttárt ujjakkal, mintha az esést próbálná tompítani, megtörni.

Bár egyes reflexek kialszanak, ahogy a gyermek idősebb lesz, a leesési reflex fennmarad az egész életen át – és ennek jó oka van, hiszen hasznos funkciója van.

Forrás: healthline.com