Baba

5 furcsa dolog, amit a kisbabádtól láthatsz

A kisbabák amellett, hogy nagyon aranyosak, időnként olyan dolgokat csinálhatnak, amelyek nagyon furcsának tűnhetnek.
2020. November 21.
5 furcsa dolog, amit a kisbabádtól láthatsz (Fotó: Getty Images)

A Whattoexpect.com szerzője, Catherine Donaldson-Evans összegyűjtött 5 ilyen furcsa dolgot, amelyeket a saját babáitól látott – lehetséges, hogy a te gyermeked is csinálja ezeket. Ha a következők furának is tűnnek, nem kell aggódnod, ezek teljesen normális jelenségek egy újszülött babától.

Felemeli az öklét, és azt nézegeti

Catherine a második hónapban tapasztalta azt mindkét babájától, hogy felfedezték az öklüket. A kis öklöcskéket boldogan emelték a levegőbe, és szertettel, elbűvölve nézték, akár perceken keresztül is.

Tágra nyílt szemmel néz egy tárgyat

A babáknál megfigyelhető, hogy időnként tágra nyílt szemekkel bámulnak egy-egy tárgyat – ez elsőre akár ijesztő is lehet. Valójában ez csak a módszerük arra, hogy feldolgozzák az információt arról a dologról, amit ennyire néznek, része a tanulási folyamatnak.

Grimaszolás

Egy szintén elsőre furcsa, de nagyon aranyos kisbaba szokás a grimaszolás, a vicces arcok és fintorok. Ezt a babák nem azért csinálja, hogy megnevettessék azt, aki őket nézi, és itt sincs szó semmi aggasztóról. Ez csupán reflex vagy reakció a fizikai stimulációra. (Azonban ha túlzottnak tűnik a grimaszolás a fizikai stimulációra, illetve ha az első hónapok után is folytatódik, érdemes beszélni erről a gyermekorvossal.)

Kancsalítás

Az újszülöttek néha kancsalítanak, ami nagyon ijesztő lehet, amikor először tapasztalja a szülő. Ez azonban az élet első néhány hónapjában teljesen normális dolog, mert a babák szemének koordinációja ilyenkor még nem a legügyesebb, illetve vannak babák, akik egy plusz belső szemzug körüli bőrredővel születnek, és ettől tűnhet úgy, mintha kancsalítanának. Azonban ha a baba túl gyakran kancsalít, illetve ha a 3. hónap környékén sem szokik le erről, javasolt beszélni a gyermekorvossal.

A nyelvét kidugva mosolyog

Szintén egy imádnivaló szokás, ha a pici baba úgy mosolyog, hogy közben a nyelvét is kidugja egy kicsit. Az oka ennek is az, hogy még nem vagy csupán alig tudják irányítani az arcvonásaikat, mozdulataikat. Aggódni emiatt sem kell, inkább figyeljük, mennyire aranyos ez a szokás, ameddig tart.