Kisgyerek

Így hozzuk ki a legtöbbet a baba első éveiből

A szakértők egyetértenek abban, hogy a kisbabák életének első 3 éve egy igazán különleges időszak, ami a leginkább kedvez a baba gyors fejlődésének.
2019. Szeptember 25.
Így hozzuk ki a legtöbbet a baba első éveiből (Fotó: iStock)

Egy újszülött – még annak ellenére is, hogy látszólag nem sok dolgot csinál – valójában folyamatosan tanul, rengeteg információt gyűjt be mind az 5 érzékszervén keresztül. Például ez az oka annak, hogy a kisbabák mindent megpróbálnak a szájukba venni, hiszen ez is egy módja a megértésnek és a felfedezésnek, tanulásnak. A baba emellett az ismétlődő tapasztalatokból is tanul, például minden alkalommal, amikor megnyugtatjuk, ha sír, hozzábújunk, megöleljük, szeretgetjük, azzal érzi a biztonságot és a bizalmat, ami elősegíti az érzelmi fejlődését.

Mi segítheti a baba fejlődését az első években?

Válaszoljunk a bababeszédre

Amíg a kisbabánk nem beszél, addig is kommunikál babanyelven. Ebben az időszakban is válaszoljunk neki, közben nézzünk mindig rá, igyekezzünk örömteli hangszínnel beszélni. Jó módszer, ha a szótagokat kicsit megnyújtjuk, erősebb mimikát alkalmazunk, ezzel is segítve a beszédért felelős agyterületek fejlődését.

Használjunk kézbe vehető játékokat

A kézbe vehető játékok, bábok vonzzák a kisbabákat, segítenek megragadni a figyelmüket. Ha a kezünket használjuk az egyes játékoknál, azzal megtaníthatjuk neki, hogy fizikailag miként lépünk kapcsolatba a világgal. Emellett ezek a játékok számunkra és a baba számára is szórakoztatóak lehetnek.

Legyünk figyelmesek

Ha a kisbabát foglalkoztatja valami, akkor feltétlenül kövessük a tekintetünkkel, mit csinál, foglalkozzunk az érdeklődése tárgyával, fűzzünk hozzá megjegyzéseket. Ez a közös figyelem megerősíti őt abban, hogy érdeklődése, megfigyelése mennyire fontosak még nekünk is.

Használjunk könyveket már az első időktől

Egy kisbaba figyelmét már akkor is le tudjuk kötni színes, nagy képeket tartalmazó könyvekkel, amikor még nem is beszél. Magyarázzunk neki a képekről, használjunk különböző hangokat, beszéljünk mindig érthetően, artikuláltan. Így egyrészt a könyvek iránti érdeklődését is meglapozhatjuk, másrészt a nyelv befogadását, megértését is fejleszthetjük.

Érintsük meg gyakran a babát

Mindig simogassuk meg a baba hasát, haját, kezecskéjét, még ha éppen csak közös olvasásról, etetésről vagy éppen pelenkázásról van szó. Több tanulmány is bebizonyította, hogy ezzel is fejleszthetjük a baba agyát, és a figyelmét is jobban megragadhatjuk, ha például beszélünk hozzá.

Fejezzük ki az örömünket a babának

A testbeszédünkkel, szemünkkel, figyelmünkkel, szelíd simogatással, mosolygással igazoljuk a kicsi felé, hogy mennyire szeretjük, örülünk, hogy vele lehetünk, és boldogságot okoz nekünk. Ez is fejleszti a baba biztonságérzetét.

Ne osszuk meg a figyelmünket

Ha a baba nekünk magyaráz, játszik, álljunk ellen a kísértésnek, hogy egyszerre több dologra figyelünk, a telefonunkat nyomkodjuk, stb. Ehelyett maximálisan fordítsuk felé a figyelmünket, ezzel is megalapozva az érzelmi biztonságot: azok a babák ugyanis, akik nagyobb biztonságban érzik magukat, bizonyítottan nagyobb figyelmet fordítanak a tanulásra, a világ felfedezésére.

Kérjünk segítséget a totyogóstól rendrakástól

Ha már togyogós korba lépett a gyermekünk, akkor rendrakáskor, takarításkor megkérhetjük arra, hogy segítsen nekünk, és tegye a helyére a játékokat, plüssállatokat, kockákat, stb. Ezt a gyermek játékként fogja majd fel, és segíti abban, hogy jobban megismerje a kategóriákat.

Énekeljünk gyakran

A babákat a nyelvtanulásban segítik a dalocskák, mondókák, ritmusok, ezért amilyen gyakran csak lehet, énekeljünk nekik. Az éneklés mellett ujjainkat is mozgassuk, integessünk a kezeinkkel, karjainkkal, ez segíti ugyanis a hangok és a kis- és nagymotoros műveletek összekapcsolását.

Adjunk egyértelmű reakciót a viselkedésére

Egy fiatal, fejlődésben lévő agy a legjobban akkor tudja megtanulni értelmezni a világot, ha a gyermek a viselkedésére kiszámítható, megnyugtató, megfelelő reakciót kap. Éppen ezért legyünk mindig következetesek.

Alkalmazzuk a pozitív fegyelmezést

Ha a kisgyerek valami olyat tesz, ami nem helyes, ahelyett, hogy megdorgáljuk, megijesztenénk, stb., ereszkedjünk vele szemmagasságba, használjunk komoly hangszínt, és ismételjük meg egyértelműen a szabályokat. A szabályok legyenek mindig egyszerűek, ésszerűek, következetesek – a gyermek korához igazítva.

(VIA, VIA)

Kapcsolódó írásaink: