Baba

Ezek a ringatás pozitív hatásai

Ha a világ bármely tájáról kérdeznénk meg édesanyákat, valószínűleg mindannyian ringatják a kisbabájukat. A ringatás sokféle módon végezhető - karban, hintában, ringatószékben, stb. -, és számos előnye is van a babára nézve. Lássuk ezeket!
2019. Július 01.
Ezek a ringatás pozitív hatásai

Megnyugtatja a síró babákat

Egy 2013-ban készült japán kutatás szerint a babák megnyugszanak, és a szívfrekvenciájuk is lelassul, amikor az édesanyjuk a karjukban ringatja őket. Kumi Kuroda, a kutatás vezetője szerint ez egy evolúciós dologból fakad: az ősembernél az édesanya úgy hordozta a gyermekét, hogy átkarolta őt, ezért a gyengéd átölelés, és az enyhe rázogatás ösztönösen arra emlékeztet, hogy ez segíti az életben maradásunkat.Amellett, hogy a kisbabák szívfrekvenciáját lassítja, a síró baba ringatása biztosítja a megfelelő vérkeringést, és a fázó csecsemőt is segít felmelegíteni. Azzal, hogy felemeljük és ringatjuk a babát, a szociális és érzelmi igényeit is kielégítjük.A kanadai McGill Egyetem kutatói arra jutottak, hogy az újszülötteknél a PKU vizsgálat közben (újszülöttkori anyagcsereszűrés) már az is enyhítheti a sírást, ha át vannak karolva, kézben vannak tartva. A vizsgálat során a ringatás nem volt lehetséges, de a kutatók úgy gondolják, hogy az még jobban segített volna megnyugtatni a babákat, akárcsak az, ha nem egy kórházi asszisztens, hanem az édesanyjuk tartotta volna őket a karjában.

Segíti a koraszülött babák növekedését

Az Illinois-i Egyetem egy 2015-ös kutatása során koraszülött csecsemők édesanyáit tanítottak arra, milyen módszerekkel segíthetik a gyermekeik azon képességeinek fejlesztését, amelyekben lassabban fejlődnek nem koraszülött társaiknál. Ennek során először azt mutatták meg az édesanyáknak, hogy működjenek együtt szociálisan a gyermekükkel, és hogyan ösztönözhetik megfelelően a babák érzékeit – a hallásuk, tapintásuk, a látásuk és az egyensúlyérzékük fejlesztésével. A módszer magában foglalja a nyugtató hangon való kommunikációt a babával, óvatos masszázst és a csecsemők karban hintáztatását. A vizsgálatban résztvevő koraszülött csecsemők gyorsabban nőttek az olyan társaiknál, akiknél nem alkalmazták a módszert, és javult az étvágyuk is. Ugyan a ringatás nem választható külön a kutatásban alkalmazott egyéb módszerektől, de szerves része volt a folyamatnak.

Fejleszti az egyensúlyt és a ritmusérzéket

Akár az édesanya karjában, akár önállóan a padlón, akár egy hintalovon ringatózik, a felváltva lassú és gyors mozgások segítik a gyermek ritmusérzékének fejlődését. Még jobb hatást érhetünk el azzal, ha a ringatózást egy egyszerű versikével, ritmikus szöveggel is kísérjük.

A ringatás, hintázás emellett a baba izmainak fejlődésére is jótékonyan hat, és az egyensúlyérzékét is javítja. A babát hintáztathatjuk karban, a térdünkön, vagy akár egy nagyméretű labdán is, oldalra, vagy előre-hátra.

Fejleszti a vizuális érzékelést

Ha hintában, ringatószékben, a térdünkön vagy a karunkban hintáztatjuk a babát, az nagyon jó edzés lehet a látásának is: a baba ilyenkor különböző nézőpontokból figyelheti meg a környezetét, például azt, hogy mi van fent, illetve lent, de körbe is nézhet az oldalirányú mozgás során. Ha a térdünkre ültetjük, láthatja, hogy mi van mögöttünk, ha pedig hasra fordítva hintáztatjuk a karunkban, megfigyelheti, mi van alatta.Forrás: thetot.com, educatall.comKapcsolódó írásainkat a baba fejlődéséről itt olvashatod: