Baba

7 ötlet a síró baba megnyugtatására

Egy kisbaba bizony nagyon sokat sír. Mi pedig egyre kétségbeesettebbek vagyunk, és nem tudjuk, mivel csitíthatnánk el végre.
2014. December 10.

A kisbaba élete első évében sokat sír. Ez az egyetlen eszköze, amivel ki tudja fejezni, ha éhes, ha bekakilt, ha fáradt, vagy ha unatkozik. Legyünk türelmesek a síró kisbabával, és próbáljuk meg kitalálni, hogy mit szeretne jelezni a sírással. Nekünk pedig van hét ötletünk arra, hogyan lehet elcsendesíteni a sírdogáló kicsit.

1. Összebújós szopizás

A kisbaba az első hónapokban leginkább azért sír, mert éhes. A leghatásosabb vigasz, ha mellre rakjuk a kicsit. Lehet, hogy ez azzal jár, hogy azt érezzük, hogy éjjel-nappal szoptatunk, de legyünk kitartóak, néhány hét elteltével, ahogy a babánk gyarapodik, ritkulni fognak a cicit követelő bömbölések. Ha nem szoptatunk, akkor próbáljuk meg néha tápszer helyett vízzel kínálni a babát, mert előfordulhat, hogy csak szomjas.

2. Ölelés és babusgatás

Előfordul, hogy a kisbabának csak egy kis összebújásra van szüksége. Lehet, hogy egyedül érzi magát a kiságyában, elege van abból, hogy kézről-kézre jár a rokonok között, vagy épp nem tud aludni. Ilyenkor a szeretetteljes összebújástól megnyugszik, és lecsillapodik.

3. Ritmikus ringatás

A ritmikus mozgatás sokszor gyógyír a leghevesebben síró kisbaba számára is. Vegyük a karunkba és ringassuk fel-alá járkálva. Ha nem csendesedik, akkor próbáljuk meg a ritmusváltást, és kicsit gyorsabb ütemmel ringatni a babát. Sétálhatunk, lépdelhetünk jobbra-balra felváltva, esetleg berakhatjuk kenguruba a hasunkra erősítve. Ha nekünk kényelmesebb, beülhetünk vele hintaszékbe, vagy hintaágyba is. De sokszor az is elég, ha berakjuk a babakocsiba és sétálunk vele egy jót. A járda zökkenői és a friss levegő is elcsendesíthetik a babánkat.

A kisbaba az első hónapokban leginkább azért sír, mert éhes

4. Közös séta

A sírás oka lehet az unalom is. Ilyenkor vagy menjünk el vele egy babakocsis sétára, vagy kössük magunka egy babahordozóban, és folytassuk a dolgunkat. Sokszor már attól megnyugszik, hogy belerakjuk a hordozóba, és érzi a testi közelségünket. Ha így folytatjuk tovább a munkánkat: főzünk, takarítunk, lehet hogy az első pár perc után elalszik rajtunk a kicsi.

5. Simogatás, becézgetés

Ha a síró baba hasát vagy hátát simogatjuk, cirógatjuk, akkor az megnyugtatja, segít neki a büfizésben esetleg a pukizásban. Már a kezünk melegétől is megnyugszik, de ha még halk hangon becézgetjük, duruzsolunk neki, azzal tovább növeljük a baba komfortérzetét.

6. Szopogatás

Majdnem minden kisbabát megnyugtat, ha szopogathat valamit. Meglepő módon attól is abbahagyhatja a sírást a kicsi, ha a kisujjunkat bedugjuk a szájába. A kisujj hatása varázslatos: megbékélteti, és akár el is altatja a kicsit. Van olyan baba, aki saját magát nyugtatja azzal, hogy az ujját vagy az öklét szopogatja. Persze használhatunk a nyugtatásra cumit is, de ne felejtsük el, jó sok türelem kell majd pár év múlva a cumiról való leszoktatásra is, arról nem is beszélve, hogy a cumi úgy nevezett cumizavart okozhat, amely kedvezőtlenül befolyásolhatja a szoptatás.

7. Figyelemelterelés

Ha valami élénk színű, vagy érdekes formájú tárgyat mutatunk a babának, az biztos leköti a figyelmét, és elfeledkezhet arról, hogy miért sírt. A grimaszolás vagy a tükörrel való játék is remek figyelemelterelő.

Kapcsolódó cikkeink síró baba témában: