Kisgyerek

Játékok, amik segítik a kisgyerek agyfejlődését

A gyerekek a játék során tanulnak és fejlődnek, így ismerkednek az őket körülvevő világgal. A memóriájuk és a problémamegoldó készségeik is remekül tudnak fejlődni különböző szórakoztató tevékenységek során.
2022. Június 01.
Szórakoztató játékok és elfoglaltságok, amik segítik a kisgyermek agyfejlődését (Fotó: Getty Images)

A kisgyermek agya elképesztő ütemben növekszik és fejlődik élete első éveiben. Születéskor 100 milliárd idegsejt található az agyban, melyek az első években több billió idegsejt-kapcsolatot, úgynevezett neurális szinapszist hoznak létre. Ezek idegpályákat hoznak létre, és elektromos impulzusokat adnak át az agysejtek között, hogy egy olyan összetett hálózattá nőjenek ki, amely neurológiai alapot képez azon készségek és képességek számára, amelyeket a gyermek az élete során használni fog – írja a kidspot.com.au.

Fontos, hogy a kisgyermek az agyát sokféle tevékenységbe tudja bevonni, miközben fejlődik. Minden tevékenység hatással lesz a kialakuló idegpályákra, beleértve az olyan mindennapi dolgokat is, mint a beszélgetés, az éneklés, az ölelés, az olvasás, az evés. Emellett pedig támogató, gondoskodó és bátorító környezetre is szüksége van a gyermeknek, amely elősegíti számára a tanulást, és emlékezni azokra az élményekre, amelyek során emocionális reakciót kaptak.

Néhány szórakoztató tevékenyég a kisgyermekek agyfejlődésének támogatására

  • Kártyajátékok. Az egyszerű kártyajátékok során a gyerekek olyan alapvető készségeket sajátíthatnak el, mint például a számolás, a váltott körökben történő játék, a stratégia, vagy a sportszerűség.
  • Tánc. Akár legyen szó otthoni közös táncolásról, akár táncórára jár a gyermek, ez a fajta mozgás is jót tesz az agytekervényeknek.
  • Játékok, amikkel tanulhat. Itt nem arra kell gondolni, hogy csak drága, táncoló, éneklő, világító játékokat kapjon a gyerek, vagy éppen kimondott oktatójátékokat, hanem az olyan játékokra, mint az egyszerű, színes fából készült építőkockák, vagy az egymásba és egymásra rakosgatható poharak. Ezek segítik a finommotorika fejlődését, és olyan készségek gyakorlására is használhatók, mint a számolás, a színfelismerés, a formák azonosítása, a szortírozás és a párosítás.
  • Párosító játékok. Az olyan egyszerű játékok, ahol a kisgyereknek színes képeket, betűket vagy számokat kell összepárosítania, tökéletes módja annak, hogy fejlődjön a rövid távú memóriája, a vizuális memóriája és a koncentrációja.
  • Beszélj hozzá. Az agy azon területeinek, amelyek a beszéd megértésére és a nyelvelőállítására szolgálnak, előnyös a tőled érkező “beviteli adat”, tehát az, hogy a nap folyamán beszélsz a gyermekedhez. A Stanford Egyetem egyik tanulmánya szerint a gyerekek szókincsének készségei javultak, amikor feléjük irányuló beszédnek voltak kitéve, nem pedig csak egyszerűen beszédet, beszélgetést hallottak.
  • Közös olvasás. A Melbourne-i Egyetem tanulmánya szerint azok a 4-5 éves gyerekek, akiknek napi rendszerességgel olvasnak fel, egy egész évvel megelőzik azokat a társaikat, akiknek ritkábban olvasnak fel. Érdemes tehát betervezni egy rendszeres olvasásidőt minden napra, legyen az a délutáni csendespihenőkor, vagy egy esti mese.
  • Énekelj “mozgatós” dalokat. Énekelj a gyermekednek olyan dalokat, amelyekhez különböző mozdulatok is társulnak, például, tapsolás, csettintés, különböző dolgokra mutatás, hogy segítsd a hangok és a nagy-, illetve kismotoros tevékenységek társításában.
  • Ellentét-játékok. A melléknevek és az ellentéteik tanítása remek módja a kisgyermek kommunikációs készségeinek fejlesztésének. Ha bátorítod, hogy adjon a szókincséhez efféle leíró szavakat, az nagyban változtathat azon, hogy milyen részletességgel tud beszámolni a dolgokról.
  • Szenzoros (érzékszervi) játékok. Azok a játékok, amelyekbe például vizet, homokot, festéket, sarat, stb., vonunk be, amelyekkel a gyermek csinálhat egy kis rumlit, segít megtanulni a különböző textúrák és keverékek, a szilárd anyagok és a folyadékok fizikáját és tulajdonságait. Továbbá ezek az érzékszervi tapasztalatok elősegítik a finommotoros készségek és az izomerő fejlődését is.
  • Vond be a rendrakásba. Ha a kisgyerek is besegít a rendrakásba, azzal gyakorolhatja például a kategorizálást, a sorba rendezést, és a kognitív képességek fejlődése mellett a felelősségérzetét is fejleszti.

Forrás: kidspot.com.au